Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een grensbewoner in lockdown
3 Reacties
© Michael Depestele
© Michael Depestele © Michael Depestele
Voor abonnees
De Nederlanden in Frankrijk 2.0
De Franse Nederlanden

Een grensbewoner in lockdown

Ik woon op de Frans-Belgische grens en sinds die gesloten is, komt de lockdown light heel erg op mij af. Voor ’t eerst in dertig jaar voel ik die grens weer als een begrenzing. Verder werken aan mijn reeks “De Nederlanden in Frankrijk 2.0” is helaas nu geen optie.

We zijn tien dagen in lockdown of hoe de Belgische overheid deze bizarre situatie ook mag noemen. Mijn vrouw en ik, beiden in het onderwijs, werken veel van thuis uit. Er zijn geen inwonende kinderen meer, dus zijn we helemaal op onszelf aangewezen om wat structuur in onze dag te steken. Wij boffen. We wonen buiten of moet ik nu “op de buiten” schrijven, want in Vlaanderen spreken zelfs ministeriële excellenties van “in uw kot blijven” in plaats van “thuis blijven”. Enfin, wij wonen dus ten uitkante en er lopen tientallen weggetjes van ons dorp richting bos en heuvel of polder en vlakte. Wij hebben geluk en ik denk dikwijls aan de mensen die in hun HLM wonen aan de rand van Rijsel. We zien die flatgebouwen dikwijls opduiken als we een heuveltje oprijden met zicht op het zuiden en we zien de bewoners ervan op de Zwarte Berg, waar ze op zondag een frisse neus komen halen en ook rozijnenboord en tabak. Eén uurtje per dag mogen ze nog naar buiten, in hun eentje en in hun onmiddellijke omgeving. Je zal maar wonen in zo’n blokkendoos in Ronchin of La Croisette.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Reeks

De Nederlanden in Frankrijk 2.0

JefVanStaeyen

Ben ik blij, Wim, dat jij aan de Kunstacademie werkt.

JefVanStaeyen

beste Wim,
Bij gelegenheid moet u me eens zeggen waar men op die grens "België aan de westkant en Frankrijk in het oosten" vindt. Het is niet helemaal onmogelijk, op korte afstanden, maar het omgekeerde komt veel vaker voor.
En, wat "blijft in uw kot" betreft, ik huldig graag het principe dat straffe woorden (en schelden en vloeken) voor straffe gelegenheden moeten worden bewaard. En daar zijn we nu. De uitdrukking is niet misplaatst (ze is veel sterker dan "blijf thuis", en dat was wel nodig), maar werd ondanks dat nog onvoldoende begrepen.
Overigens leven we nu allemaal op de grens, en zijn we nu allemaal marginalen.

wimchielensJefVanStaeyen

Dag Jef, als je je laat meedrijven door oostenwind, dan rijd je naar het westen hè! Dus richting Frankrijk. Ik fiets élke dag dezer dagen, dus ik voel het genoegen...
En natuurlijk heeft Maggy een sterk punt gemaakt met haar "Blijf in uw kot", maar moeten journalisten geschreven en gesproken dat nu constant overnemen als was het standaard Nederlands. Gisteren, ja, ik tel ze, zó vreselijk erger er ik mij aan, gisteren in het VRT-journaal ZES keer het woord kot i.p.v. "huis" of "thuis". Dat vind ik wél misplaatst.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.