Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Een dronken heloot. De polemische perikelen van Jan Schepens
0 Reacties
Voor abonnees

Een dronken heloot. De polemische perikelen van Jan Schepens

(Paul van Aken) Ons Erfdeel - 1989, nr 2, pp. 206-215

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De Brugse leraar Jan Schepens schreef vanaf 1927 polemische stukken over de Nederlandstalige literatuur. Daarbij ging o.m. het tijdschrift \'t Fonteintje\", Karel Leroux en Raymond Herreman voor de bijl. Vanaf 1937 publiceerde hij op verzoek van Jan Greshoff in de \"Kroniek van hedendaagse Kunst en Kultuur\" - hij richtte zijn pijlen toen o.a. op F.V. Toussaint van Boelare en op de (lusteloze) Antwerpse literaire wereld. In 1939 verscheen \"Polyfoto\", een autobiografisch essay waaruit Schepens naar voren komt als een complexe persoonlijkheid. Het hoogtepunt van zijn polemische carrière bereikt hij met het \"Letterkundig Prentenboek\" (1941): \"een hedendaagse schelmenroman met literaire achtergrond\" noemde hij het zelf. De auteur ziet in Jan Schepens de voorloper van de gestencilde revolutie die twintig jaar later zou uitbreken met tijdschriften als \"Bok\", \"Mep\" en \"Heibel\"."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.