Publicaties
Een brug tussen verleden en toekomst. Het vernieuwde museum Hof van Busleyden in Mechelen
0 Reacties
Voor abonnees
kunst
geschiedenis

Een brug tussen verleden en toekomst. Het vernieuwde museum Hof van Busleyden in Mechelen

(Virginie Platteau) ONS ERFDEEL – 2018, NR 4, PP. 86-89

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het Mechelse Museum Hof van Busleyden opende in de zomer van 2018 na jarenlange renovatie zijn deuren voor het grote publiek. Het gloednieuwe stadsmuseum dankt zijn naam aan de humanist Hiëronymus van Busleyden, kamerheer en opvoeder van Filips de Schone, die er begin zestiende eeuw zijn intrek nam. De geestelijke en jurist was in Mechelen aangesteld tot de Grote Raad, de eerste internationale rechtbank en het hoogste gerechtshof in de Bourgondische Nederlanden, vergelijkbaar met het huidige Hof van Straatsburg. Hij ontving in zijn Mechelse residentie bekende vrienden als Thomas More en Erasmus. Ze koesterden exotische objecten en kunstige verzamelingen, wisselden van gedachten en filosofeerden over de nieuwe tijd die later de renaissance zou worden genoemd.

Vijfhonderd jaar later wil het fraaie Bourgondische stadspaleis opnieuw een plaats van ontmoeting zijn, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.