Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit zijn de Streuvels-ambassadeurs
0 Reacties
© Damon De Backer
© Damon De Backer © Damon De Backer
150 jaar Stijn Streuvels
literatuur

Dit zijn de Streuvels-ambassadeurs

Schrijfster Anneleen Van Offel, illustrator Gerda Dendooven en auteur-journalist Joost Devriesere begeleiden vijftien jonge schrijvers en illustratoren voor Het uitzicht der dingen. Dat creatieve project mondt eind 2021 uit in een boek met nieuwe teksten en illustraties, geïnspireerd door de 150 jaar geleden geboren Stijn Streuvels.

Het uitzicht der dingen is een initiatief van Openbare Bibliotheek Kortrijk vanuit het project Letterzetter (het stadsdichterschap van de stad) in coproductie met Het Lijsternest (Streuvelshuis en schrijfresidentie in Ingooigem).

Zeven jonge schrijvers en acht jonge illustratoren maken een boek en een tentoonstelling met teksten en beelden waarin het werk van Stijn Streuvels, die 150 jaar geleden is geboren, wordt weerkaatst. Meer informatie vind je hier.

Drie ambassadeurs begeleiden deze vijftien jonge makers in dat proces.

De Kortrijkse auteur en journalist Joost Devriesere is de literaire ambassadeur van Het uitzicht der dingen. Hij bracht in 2017 de roman Pest uit bij Houtekiet en is eindredacteur van Knack. In 2019 was hij resident in het Lijsternest. In 2020 realiseerde Joost Devriesere de groepspublicatie De afstand, waarin hij prominente auteurs met elkaar liet corresponderen over de impact van COVID-19.

Gerda Dendooven is de grafische ambassadeur. Ze is veelvuldig winnares van de Boekenpauw, de jaarlijkse Vlaamse prijs voor het mooiste geïllustreerde kinder- of jeugdboek.

Daarnaast is zij als docente verbonden aan LUCA, School of Arts, Gent. Gerda Dendooven is geboren in Kortrijk en woont in Gent.

Lees hier meer over haar werk.

Anneleen Van Offel is de derde Letterzetter van Kortrijk en begeleidt het hele traject van Het uitzicht der dingen. De dertigjarige schrijfster is geboren in Antwerpen en woont in Gent. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Haar debuutroman Hier is alles veilig verscheen in februari 2020 bij Lebowski en werd warm onthaald bij pers en publiek. Lees hier de recensie van de lage landen.

Ze publiceert regelmatig kortverhalen, poëzie en columns in literaire tijdschriften zoals Kluger Hans, de Revisor, Hard // hoofd en De Optimist. Ze is zelf redacteur van het toonaangevende literaire magazine Deus Ex Machina.

De publicatie van Het uitzicht der dingen wordt in het voorjaar van 2022 gepresenteerd in Kortrijk. De bijbehorende tentoonstelling reist van december 2021 tot december 2022 rond in de bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen.

https://www.youtube.com/embed/7dZsDMuLl_o
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.