Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit zijn de genomineerden voor de Grote Poëzieprijs 2021
0 Reacties
literatuur

Dit zijn de genomineerden voor de Grote Poëzieprijs 2021

Mooi nieuws op de laatste dag van de Poëzieweek 2021: de longlist voor de Grote Poëzieprijs is bekend. Bij de genomineerden zijn grote namen als Alfred Schaffer en Anne Vegter, maar ook jong talent als Mattijs Deraedt en Bernke Klein Zandvoort.

De Grote Poëzieprijs is de opvolger van de VSB Poëzieprijs en bekroont in juni 2021 de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt € 25.000.

Voor De Grote Poëzieprijs 2021 zijn 107 bundels ingezonden. Het viel de jury op dat veel is dat veel dichters de blik richten op het eigen innerlijke leven.

Van de ingezonden bundels werd 39 procent geschreven door een vrouw en 61 procent door een man. Ongeveer een kwart van de dichters woont in Vlaanderen, bijna driekwart in Nederland en enkele dichters daarbuiten. Acht procent van de bundels verscheen in eigen beheer.

De jury selecteerde onderstaande bundels voor de longlist. Op 21 maart volgt een shortlist met vijf titels. Hieronder vind je alle kanshebbers, met een verwijzing naar onze recensies.

‘De hazenklager’ van Paul Demets (De Bezige Bij)

“Als een Vlaamse Primitief opent Paul Demets vensters op de zintuiglijk te beleven werkelijkheid, van het zeer nabije tot de wereld achter de hoge horizon”, schrijft Kurt De Boodt.

Lees meer

‘Nederland in stukken’ van Maarten van der Graaff (Uitgeverij Pluim)

“Het speelveld is beperkt in de dystopische derde dichtbundel van Maarten van der Graaff: Nederland is een tekstdocument en wie er woont, heeft alleen nog maar een beetje ‘menselijke restwarmte’”, schrijft Lisa Rooijackers.

Lees meer

‘In het vlees’ van Roelof ten Napel (Hollands Diep)

“In het vlees is een schitterende bundel, vol met scherpe gedachten in poëtische taal die een melancholische en serene sfeer oproepen. De gedichten zijn gedachte-experimenten, kleine talige onderzoeken, denkbewegingen van een scherpe filosofische geest”, schrijft Koen Schouwenburg.

Lees meer

‘Wie was ik’ van Alfred Schaffer (De Bezige Bij)

“In zijn vorige bundels verkent Alfred Schaffer identiteit als een bij uitstek politieke kwestie, maar in Wie was ik kiest hij voor een persoonlijke invalshoek, door de schijnwerper te richten op zijn eigen familieverleden”, schrijft Laurens Ham over de recentste laureaat van de P.C. Hooft-prijs.

Lees meer

‘Het stad in mij’ van Maud Vanhauwaert (Das Mag)

“In Het stad in mij verzamelt Maud Vanhauwaert de poëtische interventies en experimenten die ze ondernam als negende stadsdichter van Antwerpen (2018-2019). Poëzie als een manier om elkaar te leren verstaan en de ander dichter te benaderen, daar is het Vanhauwaert om te doen. Haar verzen zijn vrolijk en ontwapenend, maar toch weet ze de dingen ook op scherp te zetten”, schrijft Liesbeth D’hoker.

Lees meer

‘Big data’ van Anne Vegter (Querido)

“Big data laten zien wie je bent, is een populaire opvatting over deze vorm van gegevensanalyse. In de gelijknamige zesde gedichtenbundel van Anne Vegter (1958) blijkt het helemaal niet zo gemakkelijk om identiteiten vast te leggen”, schrijft Maarten Buser over de onlangs benoemde stadsdichter van Rotterdam en ex-Dichter des Vaderlands.

Lees meer

(Nog) niet besproken

Guillaume van Kreek Daey Ouwens (Wereldbibliotheek)

Schokbos van Annelie David (Uitgeverij Oevers)

De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan van Mattijs Deraedt (Poëziecentrum)

De bruidsvlucht van Annemarie Estor (Poëziecentrum)

We publiceerden eerder al werk over én van Estor, zie deze link.

https://www.youtube.com/embed/RBhgG9WW2oU

Rennen naar het einde van honger van Esther Jansma (Prometheus)

Een recensie volgt in ons mei-nummer. In ons archief vind je veel stukken over Jansma.

Veldwerk van Bernke Klein Zandvoort (Querido)

Een gedicht uit Zandvoorts eerste bundel haalde in 2013 ‘De keuze van Jozef Deleu’.

Vissenschild van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek)

& rol door van K. Michel (Atlas Contact)

Lees hier onze uitgebreide analyse van Michels “grensverkennende poëzie”.

Precieuze mechanieken van Erwin Mortier (De Bezige Bij)

Joodse gedichten van Nachoem M. Wijnberg (Uitgeverij Pluim)

Wijnbergs poëzie is al meermaals aan bod gekomen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.