Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit zijn de 100 belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken
1 Reacties
kunst

Dit zijn de 100 belangrijkste Nederlandse en Vlaamse kunstwerken

CODART, een internationaal netwerk van zo’n 700 museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst, heeft zijn canon bekendgemaakt: honderd Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750 die van groot belang zijn voor de kunstgeschiedenis. Opvallend: Meisje met de parel en Het Joodse Bruidje staan er niet in.

Aan de hand van twee stemrondes (eerst de museumconservatoren gevolgd door een publieke stemming) heeft een speciale commissie uiteindelijke canon vastgesteld. Op de lijst prijken uiteraard grote namen als Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Johannes Vermeer, Jan van Eyck en Jheronimus Bosch, maar er zijn ook veel kunstwerken van onbekendere kunstenaars als Geertruydt Roghman, Johan Gregor van der Schardt en Claes Sluter.

Hoewel schilderijen de overhand hebben komen er enkele opvallende objecten in de lijst voor zoals een middeleeuwse kroonluchter uit de Sint Walburgiskerk in Zutphen en bruidshandschoenen van circa 1600-1625 uit de collectie van het Rijksmuseum.

Maartje Beekman, directeur CODART: “Wij zien de canon als een startpunt, een kompas in het omvangrijke aanbod oude kunst dat te zien is in museumcollecties over de hele wereld. De stemming en canon zijn ook bedoeld om de minder bekende kunstwerken uit deze periode onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Ook willen we door middel van de canon prikkelen tot discussie, iets wat bij vakgenoten goed gelukt is.”

Momenteel komen in de lijst vijf vrouwelijke kunstenaars voor. Het aantal vrouwen dat een rol van betekenis speelde in de kunst tot 1750 was dan ook minder groot dan het aantal mannen. Toch is het maar zeer de vraag of zij vroeger ook zouden zijn opgenomen in een top honderd en of het aantal vrouwen in een toekomstige canon wellicht toeneemt. Het is een goed voorbeeld van hoe een canon door de tijd bepaald is en dus ook op die manier, als een momentopname, bekeken moet worden.

Om er voor te zorgen dat de CODART Canon een representatieve selectie is, heeft CODART enkele spelregels opgesteld. Er is bijvoorbeeld een limiet van twee werken per kunstenaar per kunstvorm. Om de diversiteit tussen de verschillende kunstvormen te waarborgen zijn ook de aantallen per categorie vastgesteld op 60 schilderijen, 10 tekeningen, 10 prenten, 10 sculpturen en 10 toegepaste kunstwerken. Zo kan het dat in de uiteindelijke canon Meisje met de parel van Vermeer en Het Joodse bruidje van Rembrandt wel veel stemmen kregen, maar toch niet zijn opgenomen.

Nu de meesterwerken gekozen zijn, zal CODART de lijst inhoudelijk onder de aandacht brengen. Want waarom zijn deze 100 Nederlandse en Vlaamse kunstwerken van voor 1750 zo van belang? In eerste instantie komt die informatie op CODART. Daarna zijn er plannen voor een boek, korte video’s en podcasts over de canon.

canon.codart.nl

JefVanStaeyen

Wanneer Codart "kunst" zegt, bedoelt ze in feite beeldende kunst, een enkele keer sierkunst, iets dat "geconserveerd" kan worden. Muziek, letteren, architectuur, het is geen kunst.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.