Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit lees je in het feestelijke taalnummer van ‘de lage landen’
0 Reacties
taal

Dit lees je in het feestelijke taalnummer van ‘de lage landen’

de lage landen speelt volop met het Nederlands in haar nieuwe nummer. ‘Taal draait om plezier’, zeggen cabaretier Wouter Deprez en taalkundige Vivien Waszink in een interview. Verder biedt het blad inzichten over jongeren en hun taalgebruik, de populariteit van Nederlandstalige muziek, nieuwe en oude spreekwoorden, slam poetry en spoken word, hedendaagse rederijkers, creatieve speechschrijvers en nog veel meer. Vier de taal met dit nummer van de lage landen en kom op 5 oktober naar ons Taalfeest in Antwerpen.

‘Taal is een spel’

Taal overheerst het denken en doen van Vivien Waszink en Wouter Deprez. Zij onderzoekt de woorden als taalkundige, hij speelt ermee als woordkunstenaar. Maar wat denken zij écht over het Nederlands? ‘Het gaat niet over goed of fout’, klinkt het in een dubbelinterview.

Heftig, strijder!

De jeugd verzorgt haar taal niet meer! Het is een veelgehoorde klacht, door jongeren meestal oogrollend beantwoord met: oké, boomer. Maar er is wel degelijk iets van aan, vindt taalkundige Freek Van de Velde. Al ziet hij ook een positieve tendens: de jeugd vindt het Nederlands weer lijp.

Iedereen slamdichter

Podiumdichters vinden makkelijker dan ooit de weg naar het papier, en er is nog amper een dichter die een bundel publiceert en daar níét mee optreedt. Kortom: podiumpoëzie is gemeengoed geworden, spoken word en slam poetry hoor je overal. Hoe is dat gebeurd? Anke Verschueren, zelf performer, zou er een boek over kunnen schrijven.

(On)logisch Nederlands

Prachtige taal, het Nederlands. Maar op anderstalige nieuwkomers kan ze moeilijk en soms ronduit onlogisch overkomen. Hoe breng je hen de liefde voor onze taal bij? Joachim Stoop, al twintig jaar leerkracht Nederlands als tweede taal, deelt zijn ervaringen.

Pop in je moerstaal

Wie in de moedertaal zong, werd lange tijd stiefmoederlijk bejegend. Maar de tijden veranderen: Nederlandstalige muziek is ongekend populair. Watskeburt? Gunter Van Assche legde zijn oor te luisteren bij de jeugd van tegenwoordig.

Rederijker, waer bestu bleven?

Goed zes eeuwen na haar ontstaan lijkt de rederijkerstraditie in Vlaanderen en Nederland een bescheiden doorstart te beleven. Journalist Michiel Leen bracht enige avonden door in het gheselscap goet ende fyn van de taal- en literatuurliefhebbers die, in tijden van podcast en poetryslam, een nieuw hoofdstuk aan deze creatieve geschiedenis breien.

https://www.youtube.com/embed/Pglt_qK_juY

Kom naar het Taalfeest!

Wil je nog meer spelen met taal? Kom dan naar het Taalfeest op zaterdag 5 oktober in deSingel in Antwerpen: een feestelijke dag vol optredens, lezingen, workshops, interviews en debatten over dat ene wonderlijke fenomeen dat ons allen verbindt: de taal – en in het bijzonder het Nederlands. Met onder meer Katinka Polderman, Wouter Deprez, Maud Vanhauwaert, Sofie Lemaire en Wim Daniëls.

Het Taalfeest is een organisatie van de lage landen, Onze Taal en VRT, met steun van het departement Cultuur van de Vlaamse Overheid en de Nederlandse Ambassade in België.

Alle info hier.

Ook in ‘de lage landen’

Overtuigen met de juiste woorden

• ‘Liefde voor taal is vrijheid’: column van Marten van der Meulen

• Gaan onze spreekwoorden wel met hun tijd mee?

• Waarom schrijvers voor kunsttalen kiezen

• Tien spraakmakers over het Nederlands

• Oude kunst onder druk van het heden

• Nederland en de mythische Bataven

Moeders, daarom schrijven zij

• De glorieuze ongein van VPRO

Stilstand op het spoor tussen Vlaanderen en Nederland

• De internationalisering van het boekenvak

Polarisatie op de planken

• Columns van Lotte Jensen, Anouk van Kampen en Gerdien Verschoor

• Vernieuwde aandacht voor recente poëzie

• Besprekingen van recente romans van Anneleen Van Offel, Sanne Huysmans, Gilles van der Loo, Yael van der Wouden, Patricia Jozef, Herman Koch, Roelof ten Napel, …

Deze pennen schreven mee aan de lage landen 3/2024: Johan Braeckman, Femke Brockhus, Renée Broekmeulen, Basil Claeys, Mark Coenen, Sjereno Cörvers, Lise Delabie, Kaat De Man, Ton den Boon, Heleen Debruyne, Maarten Dessing, Carl De Strycker, Liesbeth D'Hoker, Elwin Hofman, Lotte Jensen, Michiel Leen, Dirk Leyman, Ruben Mantels, Samuel Mareel, Eric Min, Miet Ooms, Herr Seele, Joachim Stoop, Hendrik Tratsaert, Gunter Van Assche, Dirk Vandenberghe, Anne van den Dool, Marten van der Meulen, Freek Van de Velde, Guido Vanheeswijck, Anouk van Kampen, Ilse van Oosten, Marc van Oostendorp, René van Stipriaan, Gerdien Verschoor, Anke Verschueren, Koen Vergeer en Karin Wolfs.
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.