Deel artikel

geschiedenis

Dit lees je in het Amsterdamnummer van de lage landen

18 november 2024 3 min. leestijd

De belangrijkste cultuurstad van ons taalgebied bestaat 750 jaar en de lage landen viert mee. In het themanummer ‘Eeuwig Amsterdam’ lees je acht verhalen over de jarige stad, met in de hoofdrol acht cruciale historische figuren. Inclusief een blik op de toekomst: in 2075 is wonen in Amsterdam­­ weer betaalbaar en fiets je vlot over het IJ. de lage landen organiseert rond dit nummer een avond­vullend programma op vrijdag 13/12 in de Brakke Grond.

Op het eerste gezicht kunnen ze niet meer van elkaar verschillen: een katholieke koopman uit Antwerpen, een stoutmoedige café-uitbaatster uit de Jordaan, een joodse kenniswerker uit Portugal en een verlichte uitvinder die zijn volk wilde verheffen.

Toch brengt het Vlaams-Nederlandse tijdschrift de lage landen zulke durvers en dromers samen in het themadossier ‘Eeuwig Amsterdam’: ze speelden allemaal een grote rol in de groei van de stad. Dankzij hen ontwikkelde Amsterdam zich van een modderige haven in de middeleeuwen tot de toonaangevende metropool die het vandaag is.

Neem nu de visionaire initiatieven van Samuel Sarphati, een negentiende-eeuwse arts. Met zijn fabriek voor gezond brood, zijn afvalophaling en zijn Paleis voor Volksvlijt maakte hij van Amsterdam een ondernemende én sociale stad.

Of Bet van Beeren, die van 1927 tot 1967 aan de Zeedijk een kroeg uitbaatte waar iedereen welkom was – of je nu op vrouwen of mannen viel. Lang voor Amsterdam queer capital of the world werd, was Van Beeren kapitein van haar eigen kleine vrijhaven.

Ook Willem Writs bracht mensen samen: in de achttiende eeuw was hij een van de vele ondernemers die een cultureel genootschap oprichtten om kunst en wetenschap tot bij het brede publiek te brengen.

Geen Amsterdam zonder handelaren. Dirk van Os’ rol als koopman in Antwerpen was na 1585 uitgespeeld. Maar in Amsterdam droeg hij met zijn ondernemingszin en financiële kennis fors bij tot de expansie van de stad én de Republiek. Een halve eeuw later stond de Portugees-joodse kenniswerker Antonio Lopes Suasso symbool voor Amsterdam als het kloppende hart van de wereldeconomie en een migrantenmagneet.

Wie Amsterdam zegt, zegt Grachtengordel. Werelderfgoed, toeristenfuik maar ook: thuis van de elite. Of toch niet? ‘Eeuwig Amsterdam’ gaat op zoek naar het ongrijpbare grachtengordeldier.

Via dit bonte gezelschap van durvers en dromers schrijven toonaangevende deskundigen een bijzondere geschiedenis die een verrassend licht op Amsterdam werpt. Auteur en sociaal geograaf Floor Milikowski rondt af met een vooruitblik naar het jaar waarin de stad haar achthonderdste verjaardag viert. Volgens haar is Amsterdam in 2075 weer betaalbaar, ligt de natuur op fietsafstand én rijden er schattige robots rond.

Presentatie op 13/12 in Amsterdam

Op vrijdag 13 december organiseert de lage landen samen met deBuren en de Brakke Grond ‘Amsterdam door Vlaamse ogen’, een avondvullend programma waarmee we voortbouwen op het dossier in het tijdschrift.

Net als in ‘Eeuwig Amsterdam’ kijken we die avond in de Brakke Grond naar verleden, heden en toekomst van de stad. Met een bijzondere focus: hoe hebben Vlamingen Amsterdam mee gevormd, vroeger en vandaag? Hoe ervaren Vlamingen Amsterdam als woon- en werkplaats? Hoe heeft de overstap hen veranderd?

Met onder meer: René van Stipriaan (biograaf van Willem van Oranje), Floor Milikowski (auteur Van wie is de stad? De strijd om Amsterdam), Eddy De Clercq (dj en pionier van het Amsterdamse nachtleven), Sanne De Wilde (bekroond Belgisch fotografe, werkt onder meer voor de Volkskrant), Ivo Victoria (schrijver), Marieke Ornelis en Benjamin De Roover (schrijvers en deelnemers aan deBuren-schrijfresidentie). Moderator: Selm Merel Wenselaers (dramaturge, schrijfster en historica).

Praktisch:

De Brakke Grond, Amsterdam
Vrijdag 13 december, 20 uur
Toegang: €10
€5 korting op de aankoop van het nummer die avond
Meer informatie en tickets HIER

 

Ook in ‘de lage landen’

Waarom schrijvers naar sciencefiction grijpen

Cultuurbeleid als ideologisch spanningsveld: interview met Bart Caron

Hoe AI de boekenwereld verandert

Naar een nieuw groot project voor de Taalunie

Voor de draad ermee: textielkunst leeft

Kunstkritiek is geen luxe maar een noodzaak

Eerherstel voor Margaretha Van Parma

Gerecenseerd: Thomas Heerma van Voss, Ilse Josepha Lazaroms, Stefan Hertmans, Maartje Wortel, Mariken Heitman, Angelo Tijssens, Robbert Welagen, Carolina Trujillo, Wim Daniëls, Bart Van Loo, Myriem El-Kaddouri, Sholeh Rezazadeh en vele anderen

Pieter

Pieter Coupé

eindredacteur de lage landen

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [0000000000002aef0000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)