Dit is de shortlist voor de Anton Wachterprijs 2024
Martien van Agtmaal, Rinske Bouwman, Tiemen Hiemstra, Dieuwertje Mertens, Fien Veldman en Gijs Wilbrink maken kans op de Anton Wachterprijs 2024, de tweejaarlijkse prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman.
Hieronder vind je de zes kanshebbers, met een link naar de recensies uit de lage landen of uit de kranten.
Martien van Agtmaal – ‘Het objectief’ (Van Oorschot)
Martien van Agtmaal beschrijft in zijn debuut Het objectief vierentwintig uur uit het leven van vijf dolende dertigers in Amsterdam. “Met zo veel indrukken van het stadsleven brengt Van Agtmaal de hectische, om niet te zeggen opgefokte sfeer effectief over. Een constructie die ergens naar toewerkt valt dus niet te bespeuren, zoals ook de stad altijd maar doorgaat”, schrijft André Keikes in een recensie in TZUM.
Rinske Bouwman – ‘Een soort eelt’ (Orlando)
© Esther Lutgendorff
In haar tragikomische roman Een soort eelt toont Rinske Bouwman hoe rouw zich onomkeerbaar in je hele lichaam kan nestelen. Ze vertelt een verhaal dat zich uitstrekt van Mongolië, het land van de kindertijd van het hoofdpersonage Sarlag, tot de kille vriesafdeling van een grote supermarkt in Utrecht waar ze een bijbaantje heeft.
Bo van Houwelingen beschrijft dit debuut in haar recensie in de Volkskrant als “een fantasievolle en gedurfde roman, al valt dat niet zo op omdat de schrijfster zich beheerst en terughoudend opstelt. En niet in de valkuil stapt van zoveel debutanten, die overenthousiast willen laten zien wat voor waanzinnige dingen ze hebben bedacht.”
Tiemen Hiemstra – ‘W.’ (Das Mag)
Via een collage aan herinneringen beschrijft Tiemen Hiemstra in W. de complexe vriendschap tussen Olaf, zijn ex-vriendin en de afwezige W. Vanuit Olafs oogpunt proberen we te ontdekken of W. dan wel vertrokken of vermist is.
© Cootje Veelenturf
“Na de plotse verdwijning van zijn beste vriend W. blijft Olaf zitten met veel vragen, maar ook mooie herinneringen. De debuutroman van Tiemen Hiemstra gaat over intense vriendschap, de vraag hoe goed je iemand ooit kunt kennen en de onmogelijke keuze tussen meemaken en herinneren.”, zo opent Dirk Vandenberghe zijn recensie voor de lage landen. Hij looft de roman om de “subtiele observaties die het verhaal bijzonder maken”.
Beluister ook de aflevering met Tiemen Hiemstra in onze podcastreeks De Eerste Keer.
Dieuwertje Mertens – ‘Moeders. Heiligen’ (Querido)
Moeders. Heiligen van Dieuwertje Mertens is een poëtische roman over seks, schuldgevoelens, de wens te geloven en de poging te ontsnappen aan verhalen die vrouwen eeuwenlang hebben gevormd.
In een recensie in NRC schrijft Shira Keller hoe de vertelstem “fantastisch grillig is, van een stilistische vrijheid die je niet vaak tegenkomt, zeker niet bij debutanten […]. Die wordt opgepookt en aangedreven door een bittere, in machteloosheid wortelende woede.”
Fien Veldman – ‘Xerox’ (Atlas Contact)
Met Xerox schreef Fien Veldman een soort anti-kantoorroman over de klassenverschillen in een vastlopende maatschappij en het verlangen naar menselijkheid in onszelf en de dingen om ons heen.
Veldmans debuut zit vol humor en rake observaties over het kantoorleven, schrijft Dirk Vandenberghe in zijn recensie voor de lage landen. Xerox is meer dan een kantoorroman, gaat hij verder, “het is een verhaal over hoe moeilijk het is om relaties aan te knopen als je tijdens je vormende jaren al vervormd raakt, als het eigen fundament al van tijdens de bouwwerkzaamheden is scheefgezakt.”
Gijs Wilbrink – ‘De beesten’ (Thomas Rap)
© Keke Keukelaar
In zijn recensie vestigt Dirk Vandenberghe de aandacht op Wilbrinks “bloemrijke, onbegrensde vertelstijl die van De beesten een belevenis maakt.” Deze debuutroman is een breed opgezet familie-epos over de beruchte maar verscheurde familie Keller uit de Achterhoek. De beesten is “ondanks de soms grimmige setting, een uitbundige en heerlijke roman, en Wilbrinks vertelstijl bevat voldoende relativering en humor om al de ellende in de Achterhoek toch verteerbaar te maken”, concludeert Vandenberghe.
Lees de volledige recensie hier.
Beluister ook de aflevering met Gijs Wilbrink in onze podcastreeks De Eerste Keer.
De uitreiking
De winnaar van de Anton Wachterprijs 2024 wordt bekendgemaakt op zaterdag 22 juni, tijdens het Literair Festival Harlingen. Hij of zij ontvangt een geldprijs van 2.000 euro en neemt een beeldje van Anton Wachter, een romanfiguur van Simon Vestdijk waar de prijs naar werd vernoemd, mee naar huis.