Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit is de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2024
0 Reacties
© TradeMark Fotografie / Bert Wisse / Stefaan Temmerman / Karoly Effenberger / Melanie Marsman / Alexia Leysen
© TradeMark Fotografie / Bert Wisse / Stefaan Temmerman / Karoly Effenberger / Melanie Marsman / Alexia Leysen © TradeMark Fotografie / Bert Wisse / Stefaan Temmerman / Karoly Effenberger / Melanie Marsman / Alexia Leysen
literatuur

Dit is de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2024

Zes boeken, waaronder één debuutroman, zijn nog in de running voor de prestigieuze prijs. ‘Deze titels laten een enorme rijkdom zien’, aldus de jury.

“Iedere titel op deze shortlist doet, elk op een eigen wijze, recht aan wat de roman vermag. En laat daarmee zien dat de Nederlandstalige fictie kwalitatief onverminderd hoogstaand is”, schrijft de jury over de shortlist van de 31ste Libris Literatuurprijs.

De prestigieuze prijs, waaraan een geldbedrag van 50.000 euro is verbonden, wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Vorig jaar streek Anjet Daanje de prijs op voor haar “gulhartige roman” Het lied van ooievaar en dromedaris.

Dit zijn de zes genomineerde auteurs:

Cobi van Baars, ‘De onbedoelden’ (Atlas Contact)

Op de drempel van de volwassenheid vinden de tweelingzussen Aaf en Annemarieke elkaar terug in Van Baars’ sterkste roman tot nu toe, schrijft Mathijs Sanders in zijn recensie.

Sacha Bronwasser, ‘Luister’ (Ambo Anthos)

In haar tweede roman toont kunsthistoricus Sacha Bronwasser het moeizame verpoppen van een tiener tot jonge vrouw. Lees onze recensie door Lise Delabie.

Rob van Essen, ‘Ik kom hier nog op terug’ (Atlas Contact)

In zijn nieuwe, wervelende roman vermaakt en overtuigt Rob van Essen – tot je met een glimlach en nog méér vragen overblijft. Lees onze recensie door Daan Stoffelsen.

Esther Gerritsen, ‘Gebied 19’ (De Geus)

In Gebied 19 vertrekt de helft van de mensheid op één nacht tijd naar een andere planeet. Wie in ongeloof blijft hangen, mist de diepzinnigheid van Gerritsens ideeënroman, schrijft NRC.

Frank Nellen, ‘De onzichtbaren’ (Hollands Diep)

De Volkskrant looft de tweede roman van Frank Nellen: invoelend en overtuigend beschrijft hij een jeugd in Oekraïne. Het verhaal is stevig verankerd in het nu.

Maud Vanhauwaert, ‘Tosca’ (Das Mag)

In haar prozadebuut laat Vanhauwaert, de enige Vlaming op de lijst, de taal stuiteren tot er iets levensechts ontstaat waarin realiteit en fantasie elkaar vinden. Lees onze recensie door Liesbeth D'Hoker.

De winnaar

Wie volgt Anjet Daanje op? Dat komen we te weten op 13 mei. De bekendmaking en het interview met de winnaar wordt live uitgezonden in Nieuwsuur op NPO2.

De jury

De vakjury van de Libris Literatuur Prijs 2024 bestaat uit:

Juryvoorzitter Kim Putters (voorzitter Sociaal-Economische Raad), Dalilla Hermans (auteur en columniste van De Standaard), Lisa Kuitert (hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA), Joep van Ruiten (cultuurjournalist) en Vamba Sherif (schrijver, essayist, film- en boekrecensent).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.