Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Dit is de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021: lees onze recensies
0 Reacties
literatuur

Dit is de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs 2021: lees onze recensies

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs 2021 heeft haar longlist van vijftien titels bekendgemaakt, fictie én non-fictie. Gevestigde waarden als A.F.Th. van der Heijden en Wessel te Gussinklo staan er naast jong geweld als Tobi Lakmaker en Marieke Lucas Rijneveld. Met Chris de Stoop, Delphine Lecompte, Gaea Schoeters en Peter Terrin staan er ook vier Vlamingen op de lijst.

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. Voor de editie van 2021 komen boeken in aanmerking die zijn verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021.

Uit 495 door uitgevers ingezonden titels koos de jury vijftien boeken voor de longlist. Op 28 september volgt daaruit een shortlist van vijf titels en op 11 november weten we welke auteur 50.000 euro ontvangt om aan een volgend boek te werken.

Dit zijn de namen op de longlist.

Merijn de Boer – ‘De saamhorigheidsgroep’ (Querido)

In zijn derde roman schetst Merijn de Boer een licht satirisch, maar liefdevol portret van het linkse milieu uit de jaren 1980, schrijft Maarten Dessing.

Lees onze recensie.

Rob van Essen – ‘Een man met goede schoenen’ (AtlasContact)

Niet besproken, maar zijn werk kwam al meermaals aan bod bij de lage landen.

Esther Gerritsen – ‘De terugkeer’ (De Geus)

De jongste roman van Gerritsen heeft met zijn zoektocht naar een dader wel iets van een thriller. Maar ondanks de aanwezigheid van toch vrij heftige elementen wil De terugkeer nooit echt aangrijpend worden, vond onze recensent.

Lees onze recensie.

Wessel te Gussinklo – ‘Op weg naar de Hartz’ (Koppernik)

In zijn vierde roman over het personage Ewout Meyster beschrijft Wessel te Gussinklo twee delen uit diens jeugd. Op weg naar De Hartz toont de eerste vonken van Meysters eigengereide levenshouding – en misschien wel de geboorte van een schrijver.

Lees onze recensie.

Marjolijn van Heemstra – ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ (De Correspondent)

We bespraken haar vorige roman, En we noemen hem. Binnenkort portretteren we haar ook als theatermaker.

A.F.Th. van der Heijden – ‘Stemvorken’ (Querido)

Stilistische brille houdt dit in omvang erg forse boek overeind. Maar het verhaal, waarin Van der Heijdens romancycli De tandeloze tijd en Homo Duplex samenkomen, kent te weinig diepgang bij de personages en bevat te veel herhalingen.

Lees onze recensie.

Raoul de Jong – ‘Jaguarman’ (De Bezige Bij)

De Jong kwam aan bod in dit artikel over auteurs met roots in de Caraïben.

Tobi Lakmaker – ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ (Das Mag)

In dit boek neemt Tobi Lakmaker de lezer mee op een anekdotische, ietwat chaotische reis: herinneringen aan zijn seksuele ervaringen met zowel meisjes als jongens en zijn zoektocht naar de contouren van zichzelf. De geschiedenis van mijn seksualiteit gaat evengoed over jongvolwassen zijn, schrijverschap, intimiteit, zien en gezien worden.

Naar de volledige recensie.

Delphine Lecompte – ‘Beschermvrouwe van de verschoppelingen’ (De Bezige Bij)

We recenseerden eerder vijf van haar dichtbundels.

Gilles van der Loo – ‘Dorp’ (Van Oorschot)

Zijn eerdere werk kwam aan bod, te vinden in ons archief.

Marieke Lucas Rijneveld – ‘Mijn lieve gunsteling’ (AtlasContact)

In de tweede roman van Rijneveld schipperen alle personages tussen tegenstrijdige wensen. Dat maakt dit boek nog beklemmender dan De avond is ongemak, Rijnevelds debuut.

Lees onze recensie.

Gaea Schoeters – ‘Trofee’ (Querido)

Onze Franstalige zustersite les plats pays besteedde aandacht aan dit boek, dat werd bekroond met de Sabam for Culture literatuurprijs.

Chris de Stoop – ‘Het boek Daniel’ (De Bezige Bij)

Zonder te moraliseren laat Chris de Stoop zien wat mensen elkaar aandoen wanneer ze elkaar niet langer als medemens zien. Dit boek, genoemd naar zijn oom die als een zwerfhond afgeslacht werd, is een pleidooi voor medemenselijkheid, te beginnen bij de eigen omgeving.

Lees onze recensie.

Peter Terrin – ‘Al het blauw’ (De Bezige Bij)

Carla is een barvrouw en oud genoeg om Simons moeder te zijn, hij is een gesjeesde student. Ze beginnen een affaire. Is zij een soort moeder voor hem? En hoe zit het met dat lijk op de parkeerplaats? Peter Terrins nieuwste roman moet je even de tijd gunnen, maar dan krijg je er een diepe leeservaring voor terug.

Lees onze recensie.

Robbert Welagen – ‘Raam, sleutel’ (Nijgh en Van Ditmar)

Ook in zijn negende roman laat Robbert Welagen zijn hoofdpersonage verlangen naar een ander leven. Zijn ingetogen stijl doet de kleinste details oplichten in dit verhaal over rouw en verlies.

Lees onze recensie.

Over de prijs

De Boekenbon Literatuurprijs heette eerder BookSpot, ECI en AKO Literatuurprijs. Vorig jaar ging hij naar Zwarte schuur van Oek de Jong.

Deze literatuurprijs wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers (recensenten en boekverkopers ) uit Nederland en Vlaanderen.

Die bestaat dit jaar uit: voorzitter Winnie Sorgdrager (Minister van Staat), Jozefien Van Beek (recensent voor De Standaard ), Jan Dertaelen (recensent voor De Tijd), boekverkoper bij De Groene Waterman, Miriam Piters (conrector / docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum), Ronnie Terpstra (boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde, Dominique van Varsseveld (recensent voor NRC), Jeroen Vullings (recensent voor Elsevier en Nieuwsweekend).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.