Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Welke literaire debutant wint de Bronzen Uil 2023?
0 Reacties
literatuur

Welke literaire debutant wint de Bronzen Uil 2023?

Wie schreef het beste Nederlandstalige debuut van het voorbije jaar? De jury van de Bronzen Uil selecteerde zes auteurs voor de shortlist. Lees onze recensies van hun debuutromans, en kom luisteren naar de verhalen achter hun boeken op de uitreiking in Gent.

De Bronzen Uil, een initiatief van het Willemsfonds en het ANV, bekroont het beste Nederlandstalige literaire debuut dat verscheen tussen 1 juli 2022 en 30 april 2023. Uit een vijftigtal ingezonden boeken selecteerde de jury de debuten van Ramy El-Dardiry, Maral Noshad Sharifi, Lieven Stoefs, Angelo Tijssens, Gijs Wilbrink en Jante Wortel. Verderop lees je wat wij schreven over hun genomineerde debuutromans.

Op zaterdag 25 november wordt de Bronzen Uil uitgereikt in Gent tijdens Het Betere Boek, het literatuurfestival van het Willemsfonds. Ook de lage landen zal erbij zijn: bij het begin van Het Betere Boek interviewt het team van onze literaire podcast De Eerste Keer de zes auteurs op de shortlist voor een livepubliek in de Minard-schouwburg.

Stefanie De Meerleer en Lara Maenen, twee jonge cultuurjournalisten van De Mediakaravaan, zullen verslag uitbrengen van het volledige programma. Volg hen op onze Instagrampagina.

Deze zes auteurs zullen voor de microfoon van Dirk Vandenberghe en Anouk van Kampen verschijnen:

Angelo Tijssens - ‘De randen’ (Borgerhoff & Lamberigts)

In uitgebeend proza vertelt Angelo Tijssens het verhaal van de moeizame zoektocht van een volwassen gay man naar een sprankel liefde en genegenheid.

Lees de volledige recensie hier.

Maral Noshad Sharifi - ‘Citroeninkt’ (Prometheus)

Met Citroeninkt schreef Maral Noshad Sharifi een originele coming of age van een kind met een migratieachtergrond, van onschuldig meisje tot opstandige puber en begrijpende twintiger.

Lees de recensie.

Gijs Wilbrink - ‘De beesten’ (Thomas Rap)

In een grimmige setting vertelt Gijs Wilbrink op uitbundige en liederlijke wijze het dramatische verhaal van een familie vol geheimen. Wilbrink is te gast in de derde aflevering van onze podcast De Eerste Keer, die binnenkort online komt.

Lees onze bespreking hier.

Jante Wortel - ‘Weerlicht’ (Das Mag)

In Weerlicht zet Jante Wortel een sterk portret neer van een tienerdochter wier dwangneurose een volledig gezin in haar greep houdt.

Lees meer via deze link.

Ramy El-Dardiry - ‘Tussen morgenzee en avondland’ (Querido)

Hoe is het om Arabier en Europeaan te zijn, om te zweven tussen twee continenten? Dat verkent Ramy El-Dardiry in zijn poëtische, maar soms ook wat donkere debuutroman Tussen morgenzee en avondland.

Lees onze recensie.

Lieven Stoefs - ‘Peninsula’ (Pelckmans)

In Peninsula schetst Lieven Stoefs het leven van een man aan de hand van kleine, maar rake observaties en anekdotes. Hij doet dat in een rijke taal vol weemoed en melancholie, denkend en dromend hoe het leven zou kunnen, zou moeten zijn.

Lees hier de recensie.

Jury en lezersprijs

De winnaar van de Bronzen Uil ontvangt 10.000 euro, de overige vijf auteurs krijgen elk 1.000 euro om een programmaonderdeel te organiseren van Het Betere Boek.

Aan de Bronzen Uil is ook een lezersprijs verbonden. Daarvoor kun je nog tot en met 22 november je stem uitbrengen. Alle informatie vind je via deze link.

De jury bestaat dit jaar uit Peter Van den Eede (voorzitter, ex-Viernulvier), Lenny Vos (Universiteit Leiden), Majida Bellal (Permeke Bibliotheek), Melissa Giardina (Vindetta), Rashid Mohammed Hosseini (freelance schrijver en copywriter), Sofie Vandamme (KASK/School of Arts, De Letterie), Sylvain Peeters (bestuurder) en Wim van Gelder (oud-politicus).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.