Deze vijftien boeken maken kans op de BoekenBon Literatuurprijs 2023
De jury van de Boekenbon Literatuurprijs heeft haar longlist bekendgemaakt: drie Vlaamse en twaalf Nederlandse auteurs dingen mee naar deze bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Zowel fictie als non-fictie komt in aanmerking, maar met twaalf romans overheerst fictie de longlist.
Dit zijn de vijftien boeken op de longlist, met een link naar onze besprekingen:
© Keke Keukelaar
Femke Brockhus – ‘Kleine haperende vluchten’ (De Bezige Bij)
Er gebeurt van alles in de witruimte van Femke Brockhus’ tweede roman, die handelt over de broosheid van het ouderschap en het creatieve proces. De verbeelding van de lezer krijgt vrij spel.
Lees hier
onze recensie
Jan Brokken – ‘De kampschilders’ (Atlas Contact)
“Brokken stond in Nederland aan de wieg van het genre literaire non-fictie”, schreef
Jeroen Vullings in een portret van deze veelbekroonde en geroemde auteur.
Saskia De Coster – ‘Net echt’ (Das Mag)
In Saskia De Costers tiende roman staat opnieuw een ontwricht gezin centraal. Het levendige huiskamerrealisme van Net echt
heeft een tragische én een komische kant die De Coster harmonieus met elkaar verbindt in een geestige, genadeloze stijl.
Lees onze bespreking hier
Mirjam van Hengel – ‘Dola’ (De Bezige Bij)
© Privé-archief Dola de Jong
Over de oorlog schrijven lukte haar niet, daarvoor was haar trauma te groot. Maar Dola de Jong publiceerde wel twee bijzondere romans in het Nederlands en succesrijke jeugdverhalen in het Engels. Met haar biografie van De Jong draagt Mirjam van Hengel bij aan de blijvende erkenning van deze bewonderenswaardige schrijver.
Lees de recensie via deze link
Tiemen Hiemstra – ‘W.’ (Das Mag)
De debuutroman van Tiemen Hiemstra gaat over intense vriendschap, de vraag hoe goed je iemand ooit kunt kennen en een onmogelijke keuze.
Lees hier
onze bespreking en beluister de podcastaflevering van De Eerste Keer met Tiemen Hiemstra en Nele Van den Broeck.
Roxane van Iperen – ‘Dat beloof ik’ (Thomas Rap)
In deze roman onderzoekt schrijver en opiniemaker Roxane van Iperen de dunne grens tussen intimiteit en afstandelijkheid, tussen slachtofferschap en daderschap in het leven van M., een twaalfjarig meisje dat langzaam vervaagt door het geweld om haar heen en in haarzelf.
Lees de recensie hier.
Cor de Jong – ‘De prediker’ (Das Mag)
Judith Koelemeijer – ‘Etty Hillesum’ (Uitgeverij Balans)
Na acht jaar onderzoek heeft Judith Koelemeijer de familiegeschiedenis, het intellectuele milieu en de leefomgeving van de Joods-Nederlandse schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) in kaart gebracht. Het verhaal van haar leven voegt een sociale dimensie toe aan de denkende Hillesum uit de beroemde dagboeken en levert een indringend tijdsbeeld op.
Lees de volledige bespreking hier
Tomas Lieske – ‘Niets dat hier hemelt’ (Querido)
De nieuwe roman van Tomas Lieske lezen is als wandelen door een verraderlijk veen, waar alleen de schrijver de weg kent – en misschien zelfs hij niet.
Lees hier
onze recensie
© Eddo Hartmann
Marente de Moor – ‘De schoft’ (Querido)
Ook boze, witte mannen van middelbare leeftijd kunnen aan het twijfelen worden gebracht, laat Marente de Moor zien in haar vijfde roman die zich afspeelt op een schip dat bootvluchtelingen uit de Middellandse Zee haalt. Waarom dan niet ook over de motieven van de progressieve nieuwe generatie?
Lees de volledige bespreking via deze link
.
Richard Osinga – ‘Munt’ (Wereldbibliotheek)
Lees hier onze bespreking van Osinga’s vorige roman, Arc.
Jan Vantoortelboom – ‘Mauk’ (Atlas Contact)
Vantoortelbooms eerdere werk kwam aan bod in twee stukken die je hier vindt.
Kathleen Vereecken – ‘Margriete’ (De Geus)
.
Gijs Wilbrink – ‘De beesten’ (Thomas Rap)
In een grimmige setting vertelt Gijs Wilbrink op uitbundige en liederlijke wijze het dramatische verhaal van een familie vol geheimen.
Lees hier
onze bespreking.
Peter Zantingh – ‘Tussentijds’ (Das Mag)
Hoewel de klimaatcrisis als thema en motief in het verhaal zit, gaat deze roman boven alles over liefde, schrijft Femke Brockhus over Zantinghs Tussentijds in een stuk over klimaatfictie
Uitreiking op 9 november
De Boekenbon Literatuurprijs is goed voor 50.000 euro en wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers (recensenten, boekverkopers en docenten) uit Nederland en Vlaanderen. Zij beoordeelde dit jaar 493 ingezonden titels die verschenen tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023.
Op donderdag 28 september 2023 maakt de jury de shortlist van vijf boeken bekend en op donderdag 9 november kennen we de winnaar.
Bij de uitreiking wordt ook het traditionele Boekenbon Betoog uitgesproken, dit jaar neemt schrijver en columnist Bas Heijne dat voor zijn rekening. Hij zal zijn visie geven op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld.
De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestaat dit jaar uit: voorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Gerben de Bruijn (eigenaar boekhandel PostScriptum in Schiedam), Jeroen Dera (docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Hind Fraihi (journalist voor Apache en columnist voor De Tijd), Wim Oosterlinck (radiopresentator en host van podcast Drie boeken), Miriam Piters (docent Nederlands, recensent bij Tzum en Athenaeum) en Joyce Roodnat (columnist, journalist en literair recensent voor NRC).
De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs (later ECI en BookSpot Literatuurprijs). In 2022 werd hij gewonnen door Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris. In 2021 ging de Prijs naar Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz en in 2020 naar Oek de Jong voor Zwarte schuur.