Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Vlaamse Kleppers’ in Amsterdam: de zwaargewichten van het Vlaamse toneel bij de Brakke Grond
0 Reacties
kunst

‘Vlaamse Kleppers’ in Amsterdam: de zwaargewichten van het Vlaamse toneel bij de Brakke Grond

De Brakke Grond in Amsterdam presenteert in maart en april Vlaamse Kleppers: een programma met niet te missen theaterzwaargewichten uit Vlaanderen. Onder meer DeHOE, Ontroerend Goed en Abattoir Fermé komen het beste van zichzelf geven.

De Brakke Grond heeft als opdracht om Vlaamse cultuur te brengen voor de Nederlandse kunstliefhebber en het professionele publiek. De organisatie kwam er zo’n 40 jaar geleden toen de Vlaamse overheid het verlangen koesterde de culturele samenwerking met Nederland te versterken. Deze lente presenteert de Brakke Grond een reeks toonaangevende en befaamde Vlaamse gezelschappen: must-sees voor de trouwe theaterliefhebber in de rijke podiumkunstenstad Amsterdam.

De Brakke Grond heeft al meerdere jaren een programmalijn podiumkunsten waarin afwisselend grote Vlaamse namen worden gepresenteerd, onder de titel Vlaamse Kleppers. “Het gaat hier om theatermakers uit Vlaanderen die iets nieuws te zeggen hebben en inspireren met hun toneel. We zijn niet op zoek naar concurrenten voor de Amsterdamse markt, maar juist naar toneelgezelschappen met een meerwaarde voor het Nederlandse veld” zegt Lisa Wiegel, artistiek leider en programmeur podiumkunsten van de Brakke Grond.

Artistiek leider Lisa Wiegel: ‘We zijn op zoek naar toneelgezelschappen met een meerwaarde voor het Nederlandse veld’

Vlaamse Kleppers is een campagne om gevestigde Vlaamse gezelschappen in de kijker te zetten: theatermakers die zowel in Nederland als Vlaanderen al naam en faam hebben. “Het zijn bekendere gezelschappen die soms al enkele decennia meegaan en die zeker niet kunnen ontbreken, je moet die af en toe gewoon eens zien”, zegt Wiegel, “het zijn de zwaargewichten van het Vlaamse toneel.”

“We zetten deze gezelschappen dan meerdere dagen neer, zo heeft ons publiek meer kans om de acteurs aan het werk te zien. Het is ook duurzamer en fijner voor de acteurs, zij kunnen dan een band opbouwen met het publiek en voortbouwen op hun ervaring hier op het toneel. Ook voor de persaandacht is dit waardevol. We zien dat er vandaag een dalende tendens wat de publicatie en kritiek van podiumkunsten betreft, zowel in België als in Nederland. Wanneer gezelschappen voor een langere periode op het toneel staan, vergroot dat het publiek en de zichtbaarheid, en dus ook de potentiële persaandacht”, zegt Wiegel.

Dit voorjaar kan de theaterliefhebber in de Brakke Grond dit programma ontdekken: Antigone en Kloppend Hert confronteren de voetbalwereld in De Barbaren op 15 en 16 maart. Abattoir Fermé brengt de kijker aan het lachen met Kersenvla vanaf 22 tot 24 maart. De HOE staat met De nieuwe man vanaf 28 tot 31 maart op het podium. Benjamin Verdonck toont de magische stukken Waldeinsamkeit en Regenboog op 6 en 7 april en tot slot is er ook Are we not drawn onward to new erA van Ontroerend Goed op 9 april.

Zuidpool stond vorige week al met War of the Beasts and the Animals op het podium, en deze week brachten Antigone & Kloppend Hert De Barbaren.

De acteurs van de verschillende gezelschappen werden door Bart Grietens gefotografeerd. Hij profileerde ze als echte zwaargewichten, zoals we die ook in de sport vinden.

Antigone & Kloppend Hert

Theater Antigone en Kloppend Hert presenteren De Barbaren in een regie van Haider Al Timimi, met acteurs Jos Verbist, Arber Alialj, Giovanni Baudonck, Atta Nasser, Kaat Arnaert en Berthe Kilozo. In De Barbaren staat het voetbal centraal en volgen we een afgedankte voetbalmascotte. Vijf spelers gaan met hem op stap om de verloren ziel van hun sport terug te vinden. Vandaag is voetbal gecorrumpeerd door racisme, machismo, homofobie en geldschandalen – stilgezwegen problemen. De Barbaren wil de maatschappelijke discussie daarover op gang brengen via de theatervloer: “Volgens het cliché zijn hooligans mensen uit de arbeidersklasse die uit frustratie elk weekend op elkaars bakkes slaan. Maar hoe zit het met het systeem waarbinnen voetbal opereert? Mensen die voor miljoenen worden gekocht en verkocht? (…) Wie zijn de barbaren?” (Zie: ‘Money & Macho's’ - Gesprek over De Barbaren van Ellen Stynen).

Raadpleeg ons archief voor meer artikelen over Antigone en Haider Al Timimi.

Abattoir Fermé

Abattoir Fermé is een theatercollectief opgericht in 1999 en heeft een mengelmoes van invloeden: “iedereen die zijn ei kwijt wil, kan bij ons terecht”, staat er in dit portret van het gezelschap uit ons archief. Dit diverse theatergezelschap wil weg van toneelclichés en komt steeds gedurfd uit de hoek, zo ook met de absurde komedie De kersenvla. De titel hint naar De kersentuin van Anton Tsjechov. Hier is het niet Anton die in de spotlights staat, maar wel zijn broer Danny Tsjechov. Danny voelt zich miskend en schrijft zelf een stuk: De kersenvla. In De kersenvla volgen we de eerste – waanzinnige – repetitiedag van Danny Tsjechov (gespeeld door Louis van der Waal) en regisseuse Ewelina (gespeeld door Kirsten Pieters). Het stuk handelt over dromen: hoe die te realiseren en ten koste van wat, en over te grote dromen.

Raadpleeg ons archief voor meer artikelen over Abattoir Fermé

De HOE

Theatergezelschap De HOE is een fusie van De KOE en Hof van Eede. De KOE bracht al ophefmakende voorstellingen zoals Witroodzwart (2011), Olga (2013) en The Marx Sisters (2015). Onder het motto “theater maken is theater kraken” gaan ze aan de slag om “iets echts, lelijks, authentieks” te laten zien (zoals je kon lezen in dit portret uit ons archief).

De HOE brengt in de Brakke Grond De nieuwe man, een bewerking van De man die zijn haar kort liet knoppen, een roman van Johan Daisne. Peter Van den Eede en Natali Broods spelen respectievelijk een schrijver en een actrice die elkaar telkens opnieuw in de lounge van een hotel spreken. Het stuk gaat over de mentale uitputtingsslag die voortkomt uit krankzinnige liefde.

Raadpleeg ons archief voor een uitgebreid artikel over De KOE

Benjamin Verdonck

Bij Benjamin Verdonck krijgen we expotheater of kijkdoostheater – in zijn stukken staan licht, de breking van licht of juist het ontbreken van licht centraal. In Waldeinsamkeit komen we in een magische machine terecht. De kijker wordt betoverd door kleuren, bewegende luikjes, touwtjes en een lichtspel. Regenboog buigt zich dan weer over de breking van het licht, en geldt als tegenpool van Waldeinsamkeit. Samen vormen ze een magisch paar mobiele kijkdozen.

Raadpleeg ons archief voor een artikel over Benjamin Verdonck.

Ontroerend Goed

Het Gentse theatergezelschap Ontroerend Goed stond in 2021 al in de Brakke Grond met de voorstelling Every Word Was Once an Animal. Dit theatergezelschap is een vaste waarde voor het Vlaams Cultuurhuis en geniet veel succes. Dit jaar staan ze in de Brakke Grond met Are we not drawn onward to new erA. Dit filosofisch getinte stuk kan opgevat worden als palindroom: je kunt het zowel van voren naar achteren bekijken, als van achteren naar voren. In het toneelstuk komen vooruitgangs- en doemdenkers tegenover elkaar te staan: zal de mensheid zijn ondergang kennen in de toekomst of komt er toch redding?

Raadpleeg ons archief voor meer artikelen over Ontroerend Goed.

De Vlaamse Kleppers van de Brakke Grond (9 maart tot 9 april 2022)

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.