Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze dichters dingen mee naar de Herman de Coninckprijs 2022
0 Reacties
literatuur

Deze dichters dingen mee naar de Herman de Coninckprijs 2022

Uit 104 ingezonden dichtbundels heeft de jury van de Herman de Coninckprijs zes titels geselecteerd voor haar shortlist. Eén van deze dichters wint op 21 maart, Wereld Poëziedag, een som van 7.500 euro: Anne Broeksma, Babs Gons, Sasja Janssen, Lieke Marsman, Tijl Nuyts en Charlotte Van den Broeck.

De nominaties voor de Herman de Coninckprijs zijn, naar goede gewoonte, bekendgemaakt op 21 februari, de verjaardag van Herman de Coninck. Hij zou vandaag 78 jaar zijn geworden.

In 2022 bekroont Herman de Coninckprijs de beste dichtbundel die in 2021 is verschenen. In totaal hebben uitgevers 104 titels ingestuurd, waarvan 19 debuten. Eén van de genomineerde bundels moet een debuut zijn.

De jury (Anne ter Beek, Kristien Bonneure, voorzitter Elke Brems, Kristien Hemmerechts en Sophie Kok) koos uit de lange lijst de onderstaande zes titels.

‘Vesper’ van Anne Broeksma (Atlas Contact)

Jury: “In frisse, eigenzinnige gedichten met vaak treffende beelden toont Broeksma dat ze oog heeft voor zowel het kleine als het grote, voor zowel de details als de patronen. (…) Deze poëzie verruimt je blik en doet je dieper ademen. Het is een bundel waar je telkens opnieuw naar terug wil keren.

‘Doe het toch maar’ van Babs Gons (Atlas Contact)

Jury: “Babs Gons is én strijdbaar én mild. Doe het toch maar is een belangrijke bundel voor een groot publiek, in eenvoudige en toch poëtische taal.”

Lisa Rooijackers in de lage landen: “Net als haar performances zijn haar papieren teksten krachtig, vastberaden, maar ook kwetsbaar.”

Lees hier de volledige recensie.

‘Virgula’ van Sasja Janssen (Querido)

Jury: “Sasja Janssen tovert prachtige, trefzekere beelden uit haar pen zonder ooit in maniërisme te vervallen. Haar taal is rijk maar niet bombastisch. Dit alles maakt haar werk bij momenten adembenemend.”

Koen Vergeer in de lage landen: “Een mooie, bijzondere en intrigerende bundel, rijk aan beelden, vol gevoel en emotie en met de nodige vaart.”

De volledige recensie volgt in ons mei-nummer.

‘In mijn mand’ van Lieke Marsman (Pluim)

Jury: “Marsman brengt in deze prachtige bundel toegankelijke en kwetsbare gedichten bijeen, die veel lezers over de poëziedrempel kunnen helpen.”

Lisa Rooijackers in de lage landen: “Haar gedichten krijgen licht en lucht dankzij de humor waarmee ze ook zichzelf niet spaart.”

Lees hier de volledige recensie.

‘Vervoersbewijzen’ van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek)

Jury: “In elk gedicht opent Tijl Nuyts een deurtje naar het mysterie achter het alledaagse. Vervoersbewijzen is een hoogst originele gps voor een multicultureel en multireligieus stadslandschap. Modern en tijdloos, met brille geschreven, geestig en surrealistisch.”

Onze recensie volgt in het mei-nummer van de lage landen.

‘Aarduitwrijvingen’ van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers)

Jury: “De bundel is stug, maar waar het ‘eindeloze achteruitwijken’ doorbroken wordt, gulpt kleur tevoorschijn en wordt de lezer diep geraakt.”

Piet Gerbrandy in de lage landen: “Het boek munt uit in beelden die op je netvlies branden en stelt erotiek voor als een wreed bedrijf. Dit universum is akelig concreet en mythisch tegelijkertijd.”

Lees hier de volledige recensie.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.