Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Deze auteurs staan op de shortlists van de Boekenbon Literatuurprijs en de PrixFintroPrijs
0 Reacties
© Boekenbon Literatuurprijs
© Boekenbon Literatuurprijs © Boekenbon Literatuurprijs
literatuur

Deze auteurs staan op de shortlists van de Boekenbon Literatuurprijs en de PrixFintroPrijs

In november zal er tweemaal schrijversgejuich te horen zijn: op 11/11 van de winnaar van de Boekenbon Literatuurprijs en op 24/11 van de laureaat van de nieuwe PrixFintroPrijs. Wij bespraken het recente werk van alle genomineerde auteurs.

De Boekenbon Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek waarbij het niet uitmaakt of het fictie of non-fictie is. Uit 495 door uitgevers ingezonden titels (verschenen tussen 1 juli 2020 en 30 juni 2021) koos de jury vijf boeken voor de longlist. Op 11 november weten we wie van de onderstaande schrijvers 50.000 euro ontvangt om aan een volgend boek te werken.

Esther Gerritsen – ‘De terugkeer’ (De Geus)

De jongste roman van Gerritsen heeft met zijn zoektocht naar een dader wel iets van een thriller. Maar ondanks de aanwezigheid van toch vrij heftige elementen wil De terugkeer nooit echt aangrijpend worden, vond onze recensent.

Lees onze bespreking.

Wessel te Gussinklo – ‘Op weg naar de Hartz’ (Koppernik)

In zijn vierde roman over het personage Ewout Meyster beschrijft Wessel te Gussinklo twee delen uit diens jeugd. Op weg naar De Hartz toont de eerste vonken van Meysters eigengereide levenshouding – en misschien wel de geboorte van een schrijver.

Lees onze recensie.

Tobi Lakmaker – ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ (Das Mag)

In dit boek neemt Tobi Lakmaker de lezer mee op een anekdotische, ietwat chaotische reis: herinneringen aan zijn seksuele ervaringen met zowel meisjes als jongens en zijn zoektocht naar de contouren van zichzelf. De geschiedenis van mijn seksualiteit gaat evengoed over jongvolwassen zijn, schrijverschap, intimiteit, zien en gezien worden.

Naar de volledige recensie.

Chris de Stoop – ‘Het boek Daniel’ (De Bezige Bij)

Zonder te moraliseren laat Chris de Stoop zien wat mensen elkaar aandoen wanneer ze elkaar niet langer als medemens zien. Dit boek, genoemd naar zijn oom die als een zwerfhond afgeslacht werd, is een pleidooi voor medemenselijkheid, te beginnen bij de eigen omgeving.

Lees onze recensie.

Peter Terrin – ‘Al het blauw’ (De Bezige Bij)

Carla is een barvrouw en oud genoeg om Simons moeder te zijn, hij is een gesjeesde student. Ze beginnen een affaire. Is zij een soort moeder voor hem? En hoe zit het met dat lijk op de parkeerplaats? Peter Terrins nieuwste roman moet je even de tijd gunnen, maar dan krijg je er een diepe leeservaring voor terug.

Lees onze recensie.

Over de prijs

De Boekenbon Literatuurprijs heette eerder BookSpot, ECI en AKO Literatuurprijs. Vorig jaar ging hij naar Zwarte schuur van Oek de Jong.

De jury bestaat dit jaar uit: voorzitter Winnie Sorgdrager (Minister van Staat), Jozefien Van Beek (recensent voor De Standaard ), Jan Dertaelen (recensent voor De Tijd), boekverkoper bij De Groene Waterman, Miriam Piters (conrector / docent Nederlands aan het Montessori Lyceum Rotterdam en recensent voor Tzum), Ronnie Terpstra (boekverkoper bij Boekhandel Van der Velde, Dominique van Varsseveld (recensent voor NRC), Jeroen Vullings (recensent voor Elsevier en Nieuwsweekend).

PrixFintroPrijs voor jong talent

De PrixFintroPrijs Supporting Young Artists is een nieuwe cultuurprijs voor jonge kunstenaars en artiesten tussen 18 en 32 jaar. Er zijn drie categorieën: het bewegende verhaal (film, theater en dans), het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) en het geschreven verhaal. In die laatste categorie zijn er prijzen voor Nederlandstalige en voor Franstalige literatuur.

De verschillende jury’s onder voorzitterschap van Toni Coppers hebben hun shortlist van drie kandidaten bekendgemaakt:

Geschreven verhaal - Nederlandstalige Literatuur

De juryleden Warda El-Kaddouri, Dirk Leyman, Jelle Van Riet, Pat Donnez, Yves T’Sjoen kozen deze drie auteurs:

Dominique de Groen

Lees hier ons artikel over haar drie dichtbundels.

Jens Meijen

We bespraken zijn debuut als dichter, binnenkort volgt onze recensie van zijn eerste roman.

Charlotte Van den Broeck

Hier kun je onze recensie van haar eerste twee dichtbundels lezen en hier vind je ons stuk over haar non-fictieboek Waagstukken.

Geschreven verhaal - Franstalige Literatuur

De juryleden Charline Cauchie, Lisette Lombé, Marie Noble, Laurent Raphaël en Isabelle Wéry kozen voor deze drie auteurs:

Marie Darah

Jean d’Amérique

Charline Lambert

Beeldend verhaal: schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie

De juryleden Xavier Canonne, Sofie Crabbé, Jean-Marie Wynants, Koen Leemans en Anne-Françoise Lesuisse kozen voor deze drie kunstenaars:

Kasper Bosmans (lees ons interview)

Arnaud Eubelen,

Pierre Liebaert

Bewegend verhaal: film, theater en dans

De juryleden Erwin Provoost, Dina Dooreman, Adinda Vanderzande en Bart Vanvoorden kozen voor:

Ntela Hendrickx

Anthony Nti

Maxim Storms

Uitreiking op 24 november

De PrixFintroPrijs Supporting Young Artists verdeelt jaarlijks 76.000 euro. De winnaar in elke categorie krijgt 12.000 euro, de nummers twee en drie elk 2.000 euro. De winnaars van de Publieksprijs per categorie gaan naar huis met elk 3.000 euro. De namen van de winnaars zullen bekend gemaakt worden tijdens de uitreikingsceremonie op 24 november in het auditorium van BNP Paribas Fortis, Meir, Antwerpen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.