Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

DEMOCRATISERING OF ONDERGANG VAN HET BOEKENVAK? Over het fenomeen van self-publishing
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

DEMOCRATISERING OF ONDERGANG VAN HET BOEKENVAK? Over het fenomeen van self-publishing

(Maarten Dessing) Ons Erfdeel – 2014, nr 2, pp. 90-97

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Waarom laat Singel Uitgevers zich in godsnaam in met self-publishing? Onder dit dochterbedrijf van WPG Uitgevers vallen uitsluitend uitgevers van onverdachte literaire reputatie: Querido, Nijgh & Van Ditmar, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Leopold en Ploegsma. Het heeft auteurs in het fonds als Thomas Rosenboom, Arnon Grunberg en Bart Moeyaert. Het bedrijf won zeven keer de Libris Literatuur Prijs, vijf keer de VSB Poëzieprijs en zestien keer de Woutertje Pieterse Prijs. En dan start Singel Uitgevers samen met internetboekhandel Bol.com en Mijnbestseller.nl, de bouwer van het publicatieplatform, plots met Brave New Books. Waarom? Via dit platform kan iedere schrijver zijn of haar boek te koop aanbieden zonder tussenkomst van een uitgeverij. Auteurs hoeven weinig meer te doen dan hun boek op Bravenewbooks.nl te uploaden. Vervolgens ontwerpen ze een omslag op basis van beschikbare sjablonen of kiezen ze een eigen kaft. Ze bepalen een verkoopprijs. En dan is het, indien gewenst, een paar dagen later te koop op een speciale winkel binnen Bol.com. Als papieren boek of als e-boek. Voor het geval de schrijvers professionele hulp willen, biedt Singel Uitgevers hen tal van diensten aan: van een leesrapport van een bekende auteur uit hun fonds (350 tot 550 euro) tot het laten maken van een omslag (600 euro). Publiceren via Brave New Books kost niets. Pas wanneer iemand het papieren of digitale boek koopt, incasseren de betrokken partijen een kleine marge. De beweegreden van Singel-directeur Paulien Loerts simpel. Met Brave New Books wil ze verdienen aan een interessante markt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.