Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Debutanten Meredith Greer en Rik Van Puymbroeck maken ruimte voor verdriet
0 Reacties
© Keke Keukelaar, Stephan Vanfleteren / De Bezige Bij
© Keke Keukelaar, Stephan Vanfleteren / De Bezige Bij © Keke Keukelaar, Stephan Vanfleteren / De Bezige Bij
podcast De Eerste Keer
literatuur

Debutanten Meredith Greer en Rik Van Puymbroeck maken ruimte voor verdriet

In de podcast De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een literair debuut uitbrachten. In de vijfde aflevering praten debutanten Meredith Greer (Bedenktijd) en Rik Van Puymbroeck (Treurwil) over rouw, verdriet en ‘het oneindige tussenin van de dingen’.

Midden in de coronapandemie onderging de Amerikaans-Nederlandse journalist en schrijver Meredith Greer een abortus. Haar debuutroman Bedenktijd (De Bezige Bij) is een essayistische bespiegeling op abortus en hoe we daar als maatschappij mee omgaan. Bedenktijd gaat over het begrip liminaliteit en “het oneindige tussenin van de dingen”, zoals de pandemie en rouw. Ook de Californische hippiecultuur krijgt een plaats in het boek.

In Treurwil verweeft journalist en auteur Rik Van Puymbroeck (De Bezige Bij) de dood van zijn jonge vriend met die van zijn iets oudere broer Tom, die overleed in een auto-ongeval, en met die van zijn moeder. Het is een memoir over het toelaten van verdriet en gemis. In korte vertellingen die vaak teruggrijpen naar elkaar, probeert Van Puymbroeck juist de pijn toe te laten, probeert hij ruimte te creëren om volop te treuren.

Lees hier onze recensies van Bedenktijd en Treurwil.

Verder in deze aflevering blikt Rob van Essen terug op zijn debuutroman Reddend zwemmen, die in 1996 verscheen bij uitgeverij Thomas Rap. Hij herinnert zich de lange weg die hij heeft afgelegd vóór hij debuteerde. “Schrijfwedstrijden en -opleidingen waren er nog niet, het enige wat je kon doen was teksten opsturen naar uitgevers en tijdschriften. Dat heeft een eind geduurd: tussen mijn eerste ingezonden tekst en de publicatie van Reddend zwemmen zat wel dertien à veertien jaar. Mijn devies toen ik weer eens mijn manuscript retour kreeg was: niet treuren, meteen opsturen naar een volgende.”

De Eerste Keer

In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een literair debuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.

De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud, Apple en Google Podcasts.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.