In de podcast De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een literair debuut uitbrachten. In de zesde aflevering praten debutanten Maria Kager (De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolfs) en Kim Pauwels (blauwe achten) over de lezer in hun hoofd, baantjes trekken en af en toe meedogenloos zijn.
Lezers zijn te onvoorspelbaar om rekening mee te houden, vindt Maria Kager. “Zullen mensen dit heel raar vinden? Zullen ze zich erin herkennen? Dat soort gedachten schakel ik uit bij het schrijven.” Om de buitenwereld op afstand te houden, schreef de Amsterdamse auteur en literatuurwetenschapper haar debuut De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolfs grotendeels in de schuur achter haar woning. “De minuscule reis die ik van thuis naar die schuur moet afleggen, vind ik heel prettig”, vertelt ze in deze zesde aflevering van de podcast De Eerste Keer. “Het helpt me om in zekere zin meedogenloos te zijn, om nee te zeggen tegen heel wat afleidingen.”
Voor haar prozadebuut blauwe achten prentte schrijver, dichter en leerkracht Kim Pauwels zich dan weer het advies van wijlen Bernard Dewulf in. “Hij heeft me gezegd: je moet baantjes trekken. Als je wil schrijven, moet je schrijven. Het moet er niet altijd direct boenk op zijn. Maar je schrijft. Je haalt er de dingen uit die waardevol zijn. Je schrijft nog meer en herschrijft. Zo krijg je een proces.”
Verder in deze aflevering deelt Christophe Vekeman, die in 1999 debuteerde met Alle mussen zullen sterven, tips voor debuterende schrijvers. Zelfvertrouwen moet hand in hand gaan met zelfkritiek, zegt hij. “Je mag niet snel tevreden zijn met wat je doet. Het tegendeel is waar: je eigen werk als jonge schrijver moet je lezen met de blik van je ergste vijand. Je moet de lat zo hoog mogelijk leggen. Dan pas kun je vol zelfvertrouwen zeggen: dit is mijn debuut.”
De Eerste Keer
In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een literair debuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.
De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?
Recensies
De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.
De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud en Apple Podcasts.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.