Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De waarheid is te horen op het Poetry International Festival in Rotterdam
0 Reacties
© Stephan Vanfleteren / Jacqueline van der Kort / Luke Kuisis / Stephan Vanfleteren / Wouter le Duc / Bianca Sistermans / Poetry International
© Stephan Vanfleteren / Jacqueline van der Kort / Luke Kuisis / Stephan Vanfleteren / Wouter le Duc / Bianca Sistermans / Poetry International © Stephan Vanfleteren / Jacqueline van der Kort / Luke Kuisis / Stephan Vanfleteren / Wouter le Duc / Bianca Sistermans / Poetry International
literatuur

De waarheid is te horen op het Poetry International Festival in Rotterdam

Één van de eerste festivals van 2021 vindt plaats in Rotterdam: na een jaar afwezigheid is Poetry International Festival terug met zijn 51ste editie in een vernieuwde stijl en op een nieuwe locatie, onder de noemer: What You Will Hear Is True. Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 juni 2021 brengt het een programma van performances, interviews, talkshows, workshops, ontmoetingen en livestreams met Nederlandse en buitenlandse dichters en spokenwordartiesten. Onder andere Radna Fabias, Alfred Schaffer, Peter Verhelst en Paul Demets zijn er te gast.

What You Will Hear is True: die leuze was de voorbije weken al te bezichtigen op de Rotterdamse daken in reusachtige, witte letters, een gezamenlijk project van Rotterdamse Dakendagen en Poetry International waarmee het thema werd aangekondigd. Het festival neemt dit jaar een hybride vorm aan: er worden zowel binnen, buiten als online performances georganiseerd. In Rotterdam vinden de evenementen plaats in theater LantarenVenster, theater Walhalla en verhalenhuis Belvédère, deels met publiek erbij. Over de dichters die te gast zijn op het festival is al heel wat geschreven in de lage landen.

Paul Demets en Anne Vegter

Paul Demets en Anne Vegter lezen zaterdag 12 juni een selectie voor uit hun recente werk. Hun dichtwerk is sterk betrokken bij de maatschappelijke realiteit en is niet schuw om ook de problematische kanten van het leven te belichten. Demets zal daarnaast in gesprek gaan met andere ‘Klimaatdichters’ over de verbeelding van het klimaatvraagstuk in de poëzie

Over Paul Demets zijn laatste bundel De hazenklager zei Kurt De Boodt vorig jaar in de lage landen: “Als een Vlaamse Primitief opent hij vensters op de zintuiglijk te beleven werkelijkheid, van het zeer nabije tot de wereld achter de hoge horizon.” De plattelandsdichter stond met die bundel op de shortlist van de Grote Poëzieprijs 2021, die Liesbeth Lagemaat uiteindelijk won.

Stadsdichter van Rotterdam Anne Vegter was terug te vinden op de longlist van die prijs. De kracht van haar laatste bundel Big data ligt volgens Maarten Buser in “het twijfelende en aftastende, in combinatie met een duidelijke stellingname: identiteit is níét iets wat je voor altijd vast kunt leggen.” Hier vind je een uitgebreid portret van Vegter.

Alfred Schaffer en Peter Verhelst

Identiteit is ook iets wat Alfred Schaffer aanhaalt in zijn werk, hij deelt zondag 13 juni het podium met Peter Verhelst. Beiden zullen voordragen uit hun werk. Volgens de lage landen-recensent Laurens Ham kiest Schaffer in zijn laatste bundel Wie was ik “voor een persoonlijke invalshoek, door de schijnwerper te richten op zijn eigen familieverleden.” Schaffer was dit jaar de winnaar van de prestigieuze P.C. Hooftprijs.

Radna Fabias

Op de vorige editie van het Poetry International Festival in 2019 werd Fabias gelauwerd met de Grote Poëzieprijs voor haar bundel Habitus. Piet Gerbrandy schreef over deze bundel: “Het gebeurt niet vaak dat critici een poëziedebuut unaniem tot meesterwerk uitroepen, maar Habitus van Radna Fabias is volkomen terecht binnengehaald als een rijp en overrompelend boek.”

https://www.youtube.com/embed/GAqZHPZdqtE

Dit jaar brengt Fabias haar poëzie op 13 juni samen met de Mexicaanse dichter Juana Adcock. Hoewel de één in het Nederlands en de ander in het Spaans schrijft, hebben ze het over dezelfde thema’s: migratie, verlangen en thuisgevoelens.

Bernke Klein Zandvoort

In de meest recente Keuze van Jozef Deleu voor de lage landen nam de meester-bloemlezer onder andere een gedicht op van Bernke Klein Zandvoort uit haar laatste bundel Veldwerk. Met die bundel stond ze ook op de shortlist voor de Grote Poëzieprijs. Zij geeft zaterdag 12 juni een performance met Samantha Barendson, een Franse dichteres geboren in Spanje met Argentijns-Italiaanse ouders. Het internationale karakter van het poëziefestival in Rotterdam komt hier zeker naar voren. Binnenkort brengen we bij de lage landen een portret van Bernke Klein Zandvoort, die naast dichter ook beeldend kunstenaar is.

Uitreiking C. Buddingh’-prijs

Voor de 34ste keer wordt het beste Nederlandstalige poëziedebuut van het jaar bekroond met de C. Buddingh’-prijs. Die uitreiking zal vrijdag 11 juni plaatsvinden. De debuutbundels Voor als je stuk bent van Schiavone (Pepper Books), Alles gestolen van René Smeets (uitgeverij P), Parkplan van Wout Waanders (De Harmonie) en Eindig de dag nooit met een vraag van Dorien de Wit (De Arbeiderspers) maken kans op de prijs. In 2020 ging de C. Buddingh’-prijs naar Xenomorfvan Jens Meijen.

Voor tickets en het volledige programma van Poetry International Festival: www.poetry.nl/festival

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.