Waarom theatermakers almaar vaker met jongeren werken
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zegt het spreekwoord. Opvallend veel theatermakers zetten die toekomst op het podium, in de gedaante van jeugdige, vaak niet-professionele acteurs. Wat levert dat op? En hoe past het in de algemene indruk dat ‘de jeugd’ tegenwoordig wel vaker het podium bestijgt? Evelyne Coussens zoekt antwoorden.
Bruegel, een speler die raadsels schildert
Bruegel, schilder van de eenvoud en de humor van het boerenleven. Zo kennen we de meester. Maar klopt dat beeld wel? Bruegel houdt altijd een slag om de arm, en juist daarin schuilt zijn magie, vindt bewonderaar Jeroen Olyslaegers.
Iris Kensmil toont de rijkdom en reikwijdte van de zwarte geschiedenis
Iris Kensmil portretteert voorvechters van de emancipatie, om zo de stereotypen over vrouwen en mensen van kleur te ontmantelen. Nadat ze Nederland heeft vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië brengt Museum Kranenburgh in Bergen nog tot 13 april 2020 een expositie van haar werk: Blues Before Sunrise. Mirjam Westen legt uit wat Kensmils werk zo bijzonder maakt.
Bij animatiefilmer Rosto is alles meerduidig en dubbelzinnig
In het voorjaar van 2019 overleed de internationaal gelauwerde, visuele alchemist Rosto op vijftigjarige leeftijd aan longkanker. Deze veelzijdige Nederlandse artiest is als multimediakunstenaar, animatiefilmer, muzikant en ontwerper de geestelijke vader van een alternatieve bijbel vol muzikale beeld- en filmverhalen. Karin Wolfs zoekt naar verbanden in zijn unieke universum.
Charlotte Adigéry: speels, subtiel, kritisch en altijd dansbaar
Onder het goedkeurende oog van de broers Dewaele (van Soulwax) verscheen de Gents-Caribische Charlotte Adigéry een drietal jaar geleden op de radar. Sindsdien is ze een rijzende ster aan het firmament van de elektronische popmuziek. In 2019 brak ze internationaal door. Glen Van Muylem evalueert haar succesparcours.