Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste verhalen van het jaar over kunst
0 Reacties
Het beste van 2019
kunst

De vijf beste verhalen van het jaar over kunst

Waarom theatermakers almaar vaker met jongeren werken

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, zegt het spreekwoord. Opvallend veel theatermakers zetten die toekomst op het podium, in de gedaante van jeugdige, vaak niet-professionele acteurs. Wat levert dat op? En hoe past het in de algemene indruk dat ‘de jeugd’ tegenwoordig wel vaker het podium bestijgt? Evelyne Coussens zoekt antwoorden.

LEES VERDER

Bruegel, een speler die raadsels schildert

Bruegel, schilder van de eenvoud en de humor van het boerenleven. Zo kennen we de meester. Maar klopt dat beeld wel? Bruegel houdt altijd een slag om de arm, en juist daarin schuilt zijn magie, vindt bewonderaar Jeroen Olyslaegers.

LEES VERDER

Iris Kensmil toont de rijkdom en reikwijdte van de zwarte geschiedenis

Iris Kensmil portretteert voorvechters van de emancipatie, om zo de stereotypen over vrouwen en mensen van kleur te ontmantelen. Nadat ze Nederland heeft vertegenwoordigd op de Biënnale van Venetië brengt Museum Kranenburgh in Bergen nog tot 13 april 2020 een expositie van haar werk: Blues Before Sunrise. Mirjam Westen legt uit wat Kensmils werk zo bijzonder maakt.

LEES VERDER

Bij animatiefilmer Rosto is alles meerduidig en dubbelzinnig

In het voorjaar van 2019 overleed de internationaal gelauwerde, visuele alchemist Rosto op vijftigjarige leeftijd aan longkanker. Deze veelzijdige Nederlandse artiest is als multimediakunstenaar, animatiefilmer, muzikant en ontwerper de geestelijke vader van een alternatieve bijbel vol muzikale beeld- en filmverhalen. Karin Wolfs zoekt naar verbanden in zijn unieke universum.

LEES VERDER

Charlotte Adigéry: speels, subtiel, kritisch en altijd dansbaar

Onder het goedkeurende oog van de broers Dewaele (van Soulwax) verscheen de Gents-Caribische Charlotte Adigéry een drietal jaar geleden op de radar. Sindsdien is ze een rijzende ster aan het firmament van de elektronische popmuziek. In 2019 brak ze internationaal door. Glen Van Muylem evalueert haar succesparcours.

LEES VERDER

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.