De vijf beste verhalen van 2021 over kunst
Op zoek naar een identiteit? Bosch en Bruegel bieden soelaas
© Museo Fundación Lázaro Galdiano, Madrid
Geheimtip onder fijnproevers. Ultieme Vlaamse levensgenieter. Internationale netwerker. Drie identiteiten en toch gaat het maar om één kunstenaar: Bruegel. Zijn kronkelige parcours is een perfecte illustratie van de wijze waarop de Lage Landen beroemde artiesten, zoals ook Rembrandt en Rubens, gebruiken om zichzelf op de kaart te zetten. Bosch kreeg zelfs een nieuwe nationaliteit aangemeten. Lees meer over de wisselwerking tussen kunst, kunstenaar, perceptie en (zelf)beeld in dit essay van Manfred Sellink, de Nederlandse directeur van het Museum voor Schone Kunsten in Gent.
Wereldprimeur in Rotterdam: Museum Boijmans opent zijn volledige depot voor het publiek
© Aad Hoogenboom
Met Depot Boijmans Van Beuningen heeft Rotterdam een wereldwijde primeur: de eerste volledig toegankelijke kunstopslag van een museum. Het Depot is niet alleen interessant als bijzondere belevingsvorm en architectonisch icoon maar ook als serieus antwoord op de vraag naar de bestaansrechtvaardiging van musea.
De echo van de gekko: Het beeld van Indonesië in ‘De Oost’ en andere Nederlandse films
© Amazon Prime Video
De Oost van Jim Taihuttu, die voorjaar 2021 in de zalen en online kwam, is de zesde en recentste Nederlandse speelfilm die zich afspeelt in Indonesië. De eerste, Suikerfreule, stamt uit 1935. Hoe is de blik op de ex-kolonie in de tussenliggende 85 jaar geëvolueerd? Een verhaal over de onmogelijke liefde tussen West en Oost in zes films.
Marjolijn van Heemstra werpt een astronautenblik op ons leven
© Sanne Peper
Of ze nu theater, literatuur of podcasts maakt, altijd zorgt Marjolijn van Heemstra voor een verrassende blik op de werkelijkheid. Portret van een veelzijdige denker, dromer én doener.
De verrassende terugkeer van het landschap in de kunst
© Bram Kinsbergen
Als het platteland onherroepelijk en onherkenbaar is veranderd, bestaat er dan nog zoiets als landschapskunst? Schilder en historicus Koen Broucke wandelt door de beeldende kunsten van de Lage Landen en stelt vast: gold het landschap tot voor kort als verdacht, dan is het nu weer overal aanwezig. Bezield, ontzield of in een combinatie van beide vormen: kunstenaars hebben het landschap opnieuw omhelsd.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Wat met het platteland?’
_______________
Lees HIER al onze verhalen over kunst.