De vijf beste stukken van het jaar over maatschappelijke ontwikkelingen
North Sea Port is de olieman van de Vlaams-Nederlandse samenwerking en de groene transitie
© North Sea Port
De havens van Gent, Vlissingen en Terneuzen fuseerden in 2018 tot North Sea Port. Drie jaar later nemen we poolshoogte. Is de droom dat ze samen sterker staan uitgekomen? Of spelen cultuurverschillen op bij dit Vlaams-Nederlandse bedrijf en blijkt de grens harder dan gedacht?
Dit artikel stond in ons nummer met als thema ‘Water, vloek en zegen’
Roofkunst moet terug naar Congo. Maar wat en hoe?
© KMMA, Tervuren
Alle betrokkenen zijn het eens: België moet de museumstukken teruggeven die in de koloniale tijd werden geroofd in Congo, Rwanda en Burundi. In juni 2021 heeft de overheid dan ook beslist de onrechtmatig verkregen objecten uit het AfricaMuseum opnieuw in Congolese handen te geven. Maar daar begint het pas. Over welke objecten gaat het precies? Wie eist ze op? En wat moet er in het land van oorsprong mee gebeuren?
Gie Goris: ‘Het beloofde land ligt niet op een heuvel, maar aan de overkant’
© CC BY 2.0 / Carlos M. Vazquez II
Toen iedereen begin 2021 zo begaan bleek met de heuvel die de Amerikaanse dichteres Amanda Gorman wil beklimmen, pleitte Gie Goris (journalist en oud-hoofdredacteur van MO*) voor méér Bijbelse beeldspraak. Het beloofde land is geen schitterende stad op een heuvel, het ligt aan de overkant van de Jordaan. Je komt daar maar door je voeten nat te maken en over te steken, betoogde hij in dit opiniestuk.
Werken aan een wereld zonder tralies
© Frode Ramone / Wikimedia Commons
Wereldwijd zitten steeds meer mensen steeds langer in de gevangenis. Maar buitensporig gebruik van opsluiting als straf leidt niet tot een betere maatschappij, stelt schrijver Peter Vermeersch, alleen tot een buitensporige gevangenisindustrie. Hoe kan het anders? Na zijn ervaring als lid van een assisenjury verdiepte Vermeersch zich in alternatieven voor de gevangenis en trof daar allesbehalve een naïeve droomwereld vol bizarre utopieën.
Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Utopisten van vandaag’.
Luister ook eens naar het buitengebied
© Anna Groenia
Cultureel antropologe Anne-Goaitske Breteler keerde als jonge twintiger vanuit het stadse Amsterdam terug naar haar Friese geboortedorp. Als zelfverklaarde correspondente binnenland/buitengebied vindt ze dat de samenleving veel beter naar de stem van het platteland moet luisteren. Ons beeld van het platteland ontstaat vaak vanuit een stedelijk perspectief. Onterecht, vindt Breteler: bewoners van het platteland verinnerlijken daardoor de (negatieve) stereotypes die over hen bestaan.
In onze reeks ‘Wat met het platteland’ vind je nog meer verhalen over onze omgang met het buitengebied, vroeger en nu.