Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste stukken van dit jaar over literatuur
0 Reacties
Het beste van 2020
literatuur

De vijf beste stukken van dit jaar over literatuur

Joke Van Caesbroeck en Christophe Vekeman overbruggen de afstand in brieven

Wat doen schrijvers als ze niet meer uit hun kot mogen komen? Ze corresponderen met hun collega’s. In het boek De afstand (Houtekiet) is de briefwisseling tussen vierentwintig Vlaamse schrijvers en dichters verzameld. Dankzij initiatiefnemer Joost Devriesere konden we de correspondentie van Joke Van Caesbroeck en Christophe Vekeman voorpubliceren in de lage landen. ‘Dit is nu iedereens leven. Ik voel me bestolen.’

Lees hun brieven

Meer pandemiefictie? Tot uw dienst!

De barsten die onze levens vormen

In haar debuutroman Hier is alles veilig toont Anneleen Van Offel de grote en kleine barsten die onze levens definiëren en vorm geven. Het is een roman die je op verschillende manieren kunt lezen, maar hoe je dat ook doet, dit is een bijzonder debuut dat staat als een huis.

Lees meer

Charlotte Van den Broeck over architecten, zelfmoord en zichzelf

“Charlotte Van den Broeck durft een diepte op te zoeken die je vandaag niet zo vaak meer tegenkomt en die noodzakelijk is om jezelf een kunstenaar te kunnen noemen”, schrijft Bart Van der Straeten over het non-fictieboek Waagstukken. Van den Broeck won er de Confituur Boekhandelsprijs mee en haalde de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs.

Lees de recensie

AL ONZE RECENSIES

Belangrijke bron van Max Havelaar ontdekt

In het novembernummer van de lage landen hadden we een mooie primeur: Reinier Salverda onthulde een tot nog toe onbekende bron van Multatuli’s meesterwerk Max Havelaar. Alles draait daarbij om het personage Batavus Droogstoppel, koffiemakelaar en toonbeeld van de zelfingenomen, geldbeluste Hollandse betweter. Lang dacht men dat achter hem een tijdgenoot van Multatuli schuilgaat: Robert Voûte (1810-1871), makelaar in koffie. Of toch niet? Er is ook nog een andere Robert Voûte (1747-1823). Deze belangrijke handelaar voerde een vinnige pamflettenstrijd met theekoopman en dichter Barend Fremery over theeveilingen, handelswaarheden en poëzie. Hun polemiek zette Multatuli’s verbeelding in lichterlaaie.

Lees onze primeur

‘Groet uit Norwich, waar ik deze maand virtueel verblijf’

Ook schrijversresidenties verlopen dezer dagen volledig virtueel. Zo was auteur en de lage landen-columnist Thomas Heerma van Voss een maand lang digitaal te gast in Norwich. “Op den duur begon ik me een toekomst voor te stellen waarin alles virtueel moest.”

Lees zijn verhaal

Thomas Heerma van Voss schreef nog meer mooie columns

ALLES OVER LITERATUUR

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.