De bewogen beweger
© Bart Grietens
Brengt Alexander Vantournhout nu dans, circus, acrobatie of performancekunst? Zijn voorstellingen dragen invloeden van uiteenlopende disciplines en vormen een voortdurende verkenning van de mogelijkheden van het lichaam. En hoewel er een doorwrochte studie aan voorafgaat, voert een zekere lichtheid de boventoon. Een portret van deze levenslustige maker.
Haar viool is als een lichaamsdeel
© Juri Hiensch
Violiste en zangeres Diamanda La Berge Dramm is een van de opvallendste verschijningen in de Nederlandse hedendaagse muziekscene. De piepkleine, hyperexpressieve muzikante herschrijft de regels van de klassieke concertwereld en rijgt genres aaneen alsof ze nooit níét met elkaar verbonden waren.
Een komeet die vanuit het niets kwam
© Sarah Bauwens
2020 was het jaar van Jan van Eyck. Zijn olieverfschilderijen verschillen zo sterk van het werk van zijn tijdgenoten dat het lijkt alsof hij uit het niets kwam. Zijn verfijning van de olieverftechniek, zijn scherpe observatie van de wereld en zijn virtuoze schildering van het licht kennen ook vandaag hun gelijke niet.
Ik ben eenzaam dus ik besta
© Siba Sahabi / Henri Verhoef
Ondanks onze constante connectie via allerlei schermen blijkt eenzaamheid een groeiend maatschappelijker probleem. Dat is nog duidelijker geworden in deze tijden van mondkapjes, afstand en isolatie. Maar hoe maak je dat probleem bespreekbaar? Helpt het om eenzaamheid een gezicht te geven? En hoe kan dat dan? De Nederlandse schrijfster en beeldend kunstenaar Nicole Montagne gaat op zoek naar ‘verbeelde eenzaamheden’ bij onder meer Hopper, Spilliaert en het onbekende meisje uit de Seine.
Vergeten vrouwelijke schilders
© National Gallery of Art, Washington
Vrouwelijke kunstenaars zijn lang overschaduwd door hun mannelijke collega’s, uitgesloten van opleidingen en de kunstwereld, zodat veel van hun namen niet in de geschiedenisboeken staan. Heleen Debruyne haalde voor ons vijf vrouwelijke schilders uit de vergetelheid en gaf ze de eer die hen toekomt.