Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De tao van de literatuur. Het leven zoals het is, volgens de nieuwe Patricia de Martelaere
0 Reacties
Voor abonnees

De tao van de literatuur. Het leven zoals het is, volgens de nieuwe Patricia de Martelaere

(Frank Hellemans) Ons Erfdeel - 2005, nr 3, pp. 341-347

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Eind 2004 publiceerde Patricia de Martelaere, ook bekend als essayiste, de roman “Het onverwachte antwoord”. Volgens Frank Hellemans is dat boek in zekere zin haar ultieme roman. Het boek is immers een poging tot synthese van westerse waarnemingsfilosofie (David Hume) en oosterse waarnemingstechniek (taoïsme). Het is denken en niet-denken tegelijk. “Zou het kunnen dat De Martelaere na dit experiment de romanliteratuur definitief voor bekeken houdt?”, vraagt Hellemans zich af. Bespreking van: PATRICIA DE MARTELAERE, Het onverwachte antwoord, Meulenhoff, Amsterdam, 2004, 286 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, De staart, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1992, 143 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Littekens, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1990, 163 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, De schilder en zijn model, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven, 1989, 125 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Nachtboek van een slapeloze, Den Gulden Engel, Wommelgem, 1988, 134 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Wie is er bang voor de dood?, Valkhof Pers, Nijmegen, 2001, 24 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Wereldvreemdheid, Meulenhoff, Amsterdam, 2000, 159 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Verrassingen, Meulenhoff, Amsterdam, 1997, 191 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Een verlangen naar ontroostbaarheid, Meulenhoff/Kritak, Amsterdam/Leuven,1993, 175 p.; PATRICIA DE MARTELAERE, Niets dat zegt, Meulenhoff, Amsterdam, 2002, 48 p.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.