Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De stille “vererfgoeding” van Vlaanderen. Over het Vlaams cultureel erfgoedbeleid en zijn effecten
0 Reacties
Voor abonnees

De stille “vererfgoeding” van Vlaanderen. Over het Vlaams cultureel erfgoedbeleid en zijn effecten

(Pascal Gielen , Rudi Laermans) Ons Erfdeel - 2005, nr 5, pp. 691-707

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In dit grondige en diepgaande artikel wordt de geschiedenis geschetst van het erfgoedbeleid in Vlaanderen, van vóór de onafhankelijkheid van België tot en met het Erfgoeddecreet van 2004. Onder meer het Museumdecreet, het Archiefdecreet en het Topstukkendecreet passeren de revue. De bekrachtiging van het Erfgoeddecreet in 2004 betekende volgens de auteurs een heuse transformatie van het Vlaamse cultuurbeleid. In tegenstelling tot eerdere decreten richt het Erfgoeddecreet zich niet meer op instellingen, zoals archieven en musea, maar op de overblijfselen van het verleden zelf en vooral op de immateriële betekenissen die zij vandaag nog genereren. Toch signaleren de auteurs ook nog een drietal gebreken in het huidige Erfgoeddecreet. Ten eerste is er een schromelijk tekort aan geld, zeker omdat de overheid mikt op een gelijktijdig samengaan van conservatie en publieke ontsluiting van het roerende en immateriële erfgoed. Ten tweede is het decreet nog niet zo “integraal en geïntegreerd” als het zou willen zijn, want de regelingen voor volkscultuur en archieven zijn nog niet in de tekst opgenomen. Ten slotte bestaat er in Vlaanderen nog altijd een onhandige bevoegdheidsverdeling voor roerend en onroerend erfgoed. Dat laatste valt daarom nog steeds buiten het Erfgoeddecreet.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.