Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De staatshervorming van 1988
0 Reacties
Voor abonnees

De staatshervorming van 1988

(Els Witte) Ons Erfdeel - 1990, nr 2, pp. 185-196

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur beschrijft de achtergronden in Vlaanderen, Wallonië en Brussel die leidden tot de grondwetsherziening van 1970. Hierdoor werd een beperkte culturele autonomie aan de beide landsdelen toegekend, Brussel kreeg een apart statuut. Ook bij de staatshervorming van 1980 werd het federalisme geweerd en bleef de eenheidsstaat onaangeroerd. De voorwaarden voor een echte federale staatsstructuur - een eigen gekozen parlement en een expliciete bevoegdheidsafbakening van de nationale staat - werden pas ingevuld bij de staatshervorming van 1988. De auteur ontrafelt het oorzakencomplex en schetst de wet die tot de federale staat leidde. Zij stelt dat het moeilijk is om het proces nu al te evalueren maar concludeert \dat de staatshervormers van 1988 een zeer origineel concept hebben uitgewerkt. (…) Voor het prototype van een \"klassieke\" federale staat zal België wel nooit kunnen doorgaan.\"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.