Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De school van het aangename. De vergane glorie van Carolus-Duran
0 Reacties
Voor abonnees

De school van het aangename. De vergane glorie van Carolus-Duran

(Joost de Geest) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2004, nr 29, pp. 95-110

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Onlangs werd tijdens tentoonstellingen in Rijsel, Roubaix, Tourcoing en Toulouse het werk van de schilder Carolus-Duran opnieuw in de belangstelling gebracht. Deze in Rijsel geboren kunstenaar (1837-1917) werd tijdens zijn leven met lof overladen, maar raakte na zijn dood, zoals zoveel negentiende-eeuwse salonschilders, in de vergetelheid. Joost de Geest geeft een overzicht van de succesvolle carrière van Carolus-Duran en komt tot de conclusie dat er achter deze salonschilder een gedreven, veelzijdig en vaak modern artiest schuilgaat.
De récentes expositions à Lille, Roubaix, Tourcoing et Toulouse ont suscité un regain d'intérêt pour l'œuvre du peintre Carolus-Duran (1837-1917). Ce Lillois de naissance a été couvert d'honneurs de son vivant mais, comme tant d'autres peintres de salon du dix-neuvième siècle, vite oublié après sa mort. Joost de Geest retrace la brillante carrière de Carolus-Duran, en qui il voit, au delà du peintre de salon, un artiste passionné, éclectique et souvent moderne.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.