Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De proletariër die zich van de ‘onderkanters’ afkeerde
0 Reacties
Voor abonnees
recensie
samenleving
literatuur

De proletariër die zich van de ‘onderkanters’ afkeerde

Het leven van arts en ex-communist Jan Van Duppen inspireerde Louis van Dievel tot een roman: De dokter is uw kameraad niet. Uit het leven van Guust Van Mol. Daarin zweert Van Duppen/Van Mol wel het marxisme-leninisme af, maar niet het dogmatisme.

Dankzij een vriendschap en het concreet opdoemende besef van de eindigheid van het leven mocht auteur en journalist Louis van Dievel beschikken over een groot deel van het archief van Jan Van Duppen, een Kempenaar die zich op jonge leeftijd aan het marxisme-leninisme overleverde alsof het een heilsleer betrof. De roman De dokter is uw kameraad niet. Uit het leven van Guust Van Mol – géén biografie, benadrukt Van Dievel, een “biografictie”, aldus uitgever Rudy Vanschoonbeek – verhaalt leven en lijden van Van Mol tot de man die hij vandaag geworden is: een vermoeide dokter op rust die niet verdraagt dat hij extreemrechts gesitueerd wordt. Zijn bijna continue antilinkse, antigroene, islamofobe activiteit op sociale media (Facebook) zou nochtans menigeen aan het twijfelen kunnen brengen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.