Publicaties
De oorlog is voorbij als je dat wilt
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

De oorlog is voorbij als je dat wilt

Een graf in de wolken van Willem van Zadelhoff

De aanlokkelijkheid van de Tweede Wereldoorlog is voor schrijvers nog altijd enorm groot, zo blijkt uit deze familiekroniek van de in België residerende Nederlander Willem van Zadelhoff.

Een graf in de wolken hoort op een bepaalde manier bij een trilogie die Willem van Zadelhoff tussen 2003 en 2010 schreef en die bestaat uit achtereenvolgens de romans Een stoel, Holle haven en Ga niet weg. Want niet alleen is de setting wederom het Arnhem van de Tweede Wereldoorlog (net als in Holle haven), we komen in deze nieuwe roman ook personages en namen tegen die al eerder het levenslicht zagen bij Van Zadelhoff, zoals de wijnhandelaar Gerrit Kats en de – nogal Bordewijkse aandoende – naam Mörtenböck.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit alles pas na het omslaan van de laatste pagina van Een graf in de wolken ontdekte, grasduinend in oude recensies van Van Zadelhoffs werk, want nergens op of in deze nieuwe roman wordt gemeld dat het bij dit oudere werk “hoort”, dat Van Zadelhoff heeft besloten om een trilogie uit te bouwen tot een tetralogie, om het zo te zeggen. Dus misschien is het maar het verstandigst om ervan uit te gaan dat Van Zadelhoff na drie boeken om welke reden dan ook nog niet helemaal klaar was met zijn materiaal en hoef je de trilogie niet op je duimpje te kennen om dit nieuwe werk op waarde te schatten.

Een graf in de wolken is boven alles een liefdesgeschiedenis. Een homoseksuele liefde, op de eerste pagina’s beschreven, is de motor voor alle verwikkelingen die erop volgen, met de jongeling Leonard die er min of meer heimelijk iets op na houdt met de innemende, gesoigneerde Daniël. Leonard is nog niet uit de kast en hij zal er in de roman ook niet in slagen om de uitgang van het meubelstuk te vinden. Wellicht vanwege de traumatische afloop van zijn affaire met Daniël, die als Joodse vluchteling naar Nederland trekt, maar op zeker moment afgevoerd wordt door de Duitse bezetter. Leonard is net in de buurt als de Duitse vrachtwagen voor komt rijden, hij staat er van een afstandje naar te gluren. Was hij toevallig in de buurt? Nou ja, Van Zadelhoff heeft het zo gewild, zoiets is natuurlijk wel een stuk heftiger voor de lezer dan wanneer Leonard door een derde van Daniëls lot op de hoogte zou zijn gebracht.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.