Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De Nederlandse ‘ambachtsman’ die Descartes inspireerde. Het journal intime van Isaac Beeckman (1588-1637)
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

De Nederlandse ‘ambachtsman’ die Descartes inspireerde. Het journal intime van Isaac Beeckman (1588-1637)

(Klaas van Berkel) ONS ERFDEEL – 2018, NR 3, PP. 80-86

Dit is een artikel uit ons papieren archief

1618 was een cruciaal jaar voor de wetenschap: de in Middelburg geboren Isaac Beeckman formuleerde in zijn proefschrift (dat hij in Caen verdedigde) voor het eerst enkele basisgedachten van de mechanistische natuurfilosofie, en in Breda sprak hij met René Descartes over zijn nieuwe ideeën. De bevindingen waarmee de Franse filosoof en wiskundige later furore maakte, zijn schatplichtig aan Beeckman, zo blijkt uit diens wetenschappelijke aantekenboek. Beeckmans geschriften zijn om wel meer redenen fascinerend. Naast nog andere wetenschappelijke en technische aantekeningen bevat Beeckmans dagboek ook aanwijzingen over het sociale milieu waarin hij zijn nieuwe kijk op de natuur ontwikkelde. Zijn persoonlijke notities bieden bovendien een intieme inkijk in het leven van een Nederlandse zeventiende-eeuwer.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.