Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘De natuur zelf op het doek.' Schilders van de Haagse School
0 Reacties
Voor abonnees

‘De natuur zelf op het doek.' Schilders van de Haagse School

(Juleke van Lindert) Ons Erfdeel - 1997, nr 5, pp. 694-702

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

‘De landschapskunst staat aan de vooravond van een verandering,' schreef de Fransman René Ménard in 1873 in de Gazette des Beaux-Arts. Zijn recensie betrof de Nederlandse bijdrage aan de internationale tentoonstelling in Wenen dat jaar. Het werk van Jozef Israëls, Jacob Maris en Hendrik Willem Mesdag had de interesse van de criticus opgewekt. Het deed hem denken aan de geliefde Hollandse meesters van weleer: ‘De Hollandse schilders zijn langzaam maar zeker zonder al te veel ophef naar hun bronnen teruggekeerd,' aldus de conclusie van de criticus. De moderne Hollandse landschapschilders legden met onbevangen blik en een opmerkelijk gevoel voor de plaatselijke sfeer hun eigen duinen en vaarten in de Lage Landen vast; precies zoals Ruysdael, Hobbema en Rembrandt dat twee eeuwen eerder hadden gedaan. Ménard prees de nieuwe schilderkunstige ontwikkeling in Nederland en juichte de ongeïdealiseerde visie van de nieuwkomers van harte toe: ‘Bij die kleine groep schilders die aangroeit aan de Hollandse kust vinden wij een oprechtheid die ons aan het denken zou moeten zetten.' De recensent was opmerkelijk goed op de hoogte van de recente ontwikkelingen in de Lage Landen. Sinds enige jaren had de kustplaats Den Haag zich ontwikkeld tot het centrum van de nieuwe schilderkunstige stroming, die nu bekend staat als de Haagse School.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.