Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De morele en ideologische bewogenheid van Jaap Kruithof
0 Reacties
Voor abonnees

De morele en ideologische bewogenheid van Jaap Kruithof

(Jacques de Visscher) Ons Erfdeel - 1990, nr 4, pp. 494-500

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Geboren in een protestants milieu, ging Jaap Kruithof na zijn studies het humanisme aankleven; politieke filosofie en marxistische ideologie werden zijn studieterrein. Het meeste wat Kruithof gepubliceerd heeft, draait rond de ethiek. Met \De zingever\" (1968) en \"Ethicologie\" (1973) leverde hij een systematische analyse van de structuur van het zinvolle handelen en van het morele bewustzijn. De concrete invulling van die zingeving was voor hem een linkse progressiviteit en een antiburgerlijke moraal. Dat leidde tot een grote aandacht voor de Noord-Zuidproblematiek en tot eco-religiositeit. Een laatste kenmerk van Kruithof is zijn pluralistische instelling: samenwerken met gelijkgezinden over de zuilen heen."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.