Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

'De man voor het venster': splinters ingelijst. Een psychoanalytische benadering van het literair oeuvre van Maurice Gilliams
0 Reacties
Voor abonnees

'De man voor het venster': splinters ingelijst. Een psychoanalytische benadering van het literair oeuvre van Maurice Gilliams

(Maria Haerynck) Ons Erfdeel - 1991, nr 3, pp. 396-403

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur tekent vanuit een psychoanalytisch referentiekader, in het spoor van Freud en Lacan, het grensoverschrijdende parcours in het oeuvre van Maurice Gilliams. De rode draad in dit traject is het steeds terugkeren van scheuren in de tekst. Vanuit diverse confrontaties met het niets, met de alomtegenwoordige negativiteit - de afwezige stem van de vader , de dode moeder, de kinderloze geliefde, het nooit volmaakte schrijven en de eigen eindigheid - heeft Gilliams in een taal die uiteindelijk gaat aanleunen bij de dood, dezelfde ledigheid telkens opnieuw aangezuiverd. In deze uitpuring schuilt de fascinerende eigenzinnigheid van Gilliams oeuvre.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.