de lage landen zal niet langer gebruikmaken van het socialemediakanaal X. De boude uitspraken van baas Elon Musk en het toelaten en verspreiden van desinformatie druisen in tegen onze waarden en missie.
Van het laatste nieuws en entertainment tot sport en politiek, je leest het hele verhaal met alle live reacties. Dat is wat X zijn volgers belooft in korte berichten van maximaal tweehonderdtachtig tekens.
Bij de oprichting in 2006 was Twitter een geschenk voor iedereen die zijn of haar boodschap snel en goedkoop naar een groot publiek wilde brengen. Wie dubieuze standpunten postte, werd meestal met argumenten ter verantwoording geroepen. Omdat berichten makkelijk deelbaar zijn en razendsnel wereldwijd verspreid kunnen worden, was het platform bijzonder populair bij politici, journalisten en andere opiniemakers. Ook de lage landen maakte gebruik van die voordelen.
Sinds Elon Musk in 2022 het bedrijf achter Twitter overnam en de naam veranderde in X, is samen met het iconische blauwe vogeltje ook de positieve impact van het platform verdwenen.
Musk kocht Twitter naar eigen zeggen om de vrijheid van meningsuiting te beschermen en te “redden“ van censuur. Intussen weten we wat hij met die free speech bedoelt. Onder Musk is X meer dan ooit een megafoon geworden voor desinformatie en zelfs haatspraak. Zelf draagt hij daaraan bij met berichten die vaak een loopje nemen met de waarheid. Door feiten en fictie te vermengen, verspreidt hij regelmatig desinformatie via zijn platform. Soms onbewust, maar vaak opzettelijk, met wereldwijde gevolgen.
Via X probeert de rijkste man ter wereld ook politieke invloed uit te oefenen. Dat zagen we duidelijk tijdens de recente Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarbij hij complottheorieën over migratie verspreidde en de Democraten beschuldigde van kiezersfraude. In november 2024 identificeerde het Center for Countering Digital Hate minstens zevenentachtig berichten van de techmiljardair over de verkiezingen als onwaar of misleidend. De desinformatie haalde twee miljard views.
Ook buiten de VS mengt Elon Musk zich in de politiek, vaak met controversiële uitspraken. Zo noemde hij eind vorig jaar de Australische regering “fascisten” vanwege een wetsvoorstel dat socialemediaplatforms verplicht om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. In het Verenigd Koninkrijk en de EU steunt hij steeds nadrukkelijker radicaal–rechtse politici: van de partij Alternative für Deutschland (volgens hem “de enige redding” voor Duitsland) tot de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Onlangs veroorzaakte Musk nog opschudding door te stellen dat diversiteit, gelijkheid en inclusie in aanwervingen een vorm van antisemitisme zijn. En dan hebben we het nog niet eens over zijn voortdurende “oorlog tegen woke”.
Sterk van mening verschillen moet natuurlijk mogelijk zijn in een democratie, zelfs als doe je dat op een botte, provocerende manier. Maar als je moedwillig twijfelachtige standpunten de wereld instuurt, haat aanwakkert tegen andersdenkenden en de democratische waarden ondermijnt om je eigen politieke en zakelijke ambities waar te maken, dan is dat vele bruggen te ver.
We willen niet langer deel uitmaken van een platform waar boodschappen worden verspreid die regelrecht ingaan tegen onze missie en waarden. de lage landen gelooft in een inclusieve en democratische samenleving, en wil mensen verbinden en constructief in dialoog laten gaan door correcte en kwalitatieve informatie te verspreiden. Daarom zul je onze inhoud niet langer zien verschijnen op X.
Wil je duiding blijven krijgen over cultuur uit Vlaanderen en Nederland, los van de waan van de dag? Dat kan nog altijd via onze kanalen op Facebook, Instagram, Threads, LinkedIn en via onze nieuwsbrieven.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.