‘De lage landen’ lanceert De Eerste Keer, een podcast over literaire debuten
In de aanloop naar Wereldboekendag en Vlaanderenleestdag (23 april) lanceert cultuurtijdschrift de lage landen een podcastreeks over literaire debuten uit Vlaanderen en Nederland. In De Eerste Keer krijgen beginnende auteurs de aandacht die ze verdienen. Guillaume Van der Stighelen en Hanan Faour geven de aftrap.
Vorig jaar verschenen meer dan zeventig Nederlandstalige debuten. Jong en oud, bekend en onbekend: veel van dit opkomend literair talent verdient een plaats in de boekenkast, tussen meer gevestigde waarden. Met De Eerste Keer, een nieuwe tweemaandelijkse literaire podcastreeks, wil de lage landen hun stemmen laten horen.
In elke aflevering zijn twee schrijvers te gast die onlangs een romandebuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.
De podcast biedt schrijvers ook een platform om ervaringen uit te wisselen. Daarom blikt in elke aflevering een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen? Welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?
Beluister nu de eerste aflevering
In de eerste aflevering kijken Guillaume Van der Stighelen en Hanan Faour terug op het ontstaansproces van hun romans Rozeke (Manteau) en Schervenstad (De Geus).
Hanan Faour schreef met Schervenstad het boek dat ze zelf had willen lezen toen ze tien jaar jonger was. “Ik was toen vooral op zoek naar boeken waarin ik mezelf kon herkennen”, vertelt de Nederlands-Libanese auteur in De Eerste Keer. “Als ik werk las van mensen met een migratieachtergrond, kon ik me daar vaak niet aan spiegelen. Dat werd geschreven door Marokkaanse of Turkse mannen van middelbare leeftijd.”
Met Rozeke debuteert Guillaume Van der Stighelen op zijn 67ste als fictieschrijver. Voordien schreef hij reclameteksten voor zijn bureau Duval Guillaume, en verzorgde hij columns en opiniestukken in de krant. Van der Stighelen zag zichzelf eerst niet als fictieschrijver, zegt hij in De Eerste Keer. “Rozeke was bijna klaar voordat ik dat idee serieus ben beginnen te overwegen.” Op de vraag of fictie schrijven hem moeilijker viel dan reclameslogans bedenken, antwoordt Van der Stighelen: “Reclame schrijven is veel meer werken. Fictie gaat vanzelf. Je schrijft het en het is er. Fictie kan niet fout zijn.”
© Dirk Vandenberghe
Verder in de aflevering spreekt Lara Taveirne over haar in 2014 verschenen debuut De kinderen van Calais (Manteau). Aanvankelijk was er weinig aandacht voor haar werk, tot ze de Debuutprijs (nu De Bronzen Uil) won. “Pas vanaf dan begon ik mezelf te zien als schrijver.” Maar het zelfvertrouwen dat je je terecht aanmeet, kan zich tegen je keren, zegt Taveirne. “Een schrijver ben je nooit. Je moet iedere keer vanaf nul beginnen. Dit is mijn advies aan beginnende auteurs: neem je beroep serieus. Eis ruimte en tijd op voor je werk, ga desnoods een week in een klooster schrijven, zoals ik dat deed.”
Podcasts en geschreven recensies
De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen. Daarin recenseert journalist Dirk Vandenberghe elke maand een recent verschenen Nederlandstalig debuut.
De rubriek telt intussen 53 afleveringen. Naast Schervenstad van Hanan Faour en Rozeke van Guillaume Van der Stighelen kwamen recent ook Omdat ze leven van Brecht De Backer, De randen van Angelo Tijssens en Weerlicht van Jante Wortel aan bod.
Wie zijn de presentatoren?
Anouk van Kampen is columnist bij de lage landen en voormalig NRC-correspondent in Brussel. Samen met Gabriella Adèr maakte ze eerder de podcast De schaduw van Dutroux, een coproductie van NRC en de Standaard.
Dirk Vandenberghe is journalist. Voor de lage landen verzorgt hij de rubriek De Eerste Keer, waarin hij maandelijks een Nederlandstalig romandebuut signaleert dat meer aandacht verdient.
De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud, Apple en Google Podcasts.