Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De kunst van het overleven. Het proza van Tom Pauka
0 Reacties
Voor abonnees

De kunst van het overleven. Het proza van Tom Pauka

(G.C. De Vries) Ons Erfdeel - 1989, nr 2, pp. 216-222

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Twee tegenpolen als oorsprong voor het schrijven worden tegenover elkaar gesteld: bezield entertainment (cfr. Maarten 't Hart) versus therapeutisch schrijven (Jeroen Brouwers). Tom Pauka is wat zijn verteldrift betreft sterk verwant aan 't Hart, maar anderzijds voert hij met zijn personages steeds \gewone\" mensen op die op zoek zijn naar ordening in de (innerlijke) chaos en die strijden tegen gevoelens van schuld of overbodigheid. Een belangwekkend aspect van dit proza is de vitaliteit van de hoofdfiguren: het is dit optimisme, dit geloof in de menselijke slagkracht dat als drijfveer voor Pauka's schrijven moet gezien worden. \"In het veelal zwaarmoedige en melancholische landschap van de Nederlandse letterkunde is hij als de sympathieke en welbespraakte apostel van de levenskunst een zeldzame verschijning.\"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.