Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De kunst of de boodschap? Schrijvers in de Zuid-Afrikaanse taalstrijd
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

De kunst of de boodschap? Schrijvers in de Zuid-Afrikaanse taalstrijd

(Eep Francken) Ons Erfdeel - 2012, nr 3, pp. 48-61

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In de negentiende eeuw vervulde de literatuur een duidelijke functie in het openbare leven, onder meer doordat de schrijvers bewust een eigen nationale literatuur nastreefden. Dit geldt in het bijzonder voor Vlaanderen, waar de literatuur vast was verbonden met het idee van een Vlaamse natie en met bedreigde taalrechten. Verwikkeld in deze taal- en cultuurstrijd als zij waren streefden de schrijvers tegelijk naar literair niveau, naar een evenwicht tussen enerzijds “de kunst” en anderzijds “de boodschap”. In het Nederlandse taalgebied was in de negentiende eeuw nog een andere regio verwikkeld in een taal- en cultuurstrijd: de Kaapkolonie, waar Nederlands- en Afrikaanssprekenden zich verzetten tegen verengelsing. Dit artikel vestigt de aandacht op deze Zuid-Afrikaanse strijd en op Zuid-Afrikaanse auteurs die erbij betrokken zijn. Het schetst de positie van een aantal geëngageerde schrijvers. De verhouding tussen hun artistieke en hun maatschappelijke streven is hierbij voortdurend aan de orde.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.