Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De kinderziekten van de Nederlandse biografie
0 Reacties
Voor abonnees

De kinderziekten van de Nederlandse biografie

(Ton Anbeek) Ons Erfdeel - 1990, nr 2, pp. 197-207

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Lange tijd is in de neerlandistiek neergekeken op het biografische genre, maar nu lijkt de kracht waarmee het genre zich opdringt niet meer te stuiten. Toch heeft het ontbreken van een biografische traditie nadelige gevolgen gehad. Aan de hand van recente publicaties stelt de auteur twee belangrijke tekortkomingen vast. In de eerste plaats de schroomvalligheid van veel levensbeschrijvers: men probeert zo dicht mogelijk bij de \feiten\" te blijven en waagt het zelden een synthetische visie op een auteur te presenteren. Hier lijnrecht tegenover staat de roekeloosheid waarmee vaak romanfiguren worden \"herleid\" tot personen uit de realiteit: een dergelijke aanpak levert vrijwel altijd alleen zeer discutabele resultaten op. De studie van geslaagde Angelsaksische voorbeelden zou een remedie tegen deze kinderziektes kunnen zijn."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.