Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De invloed van het Nederlands op het Latijn van de Middeleeuwen
0 Reacties
Voor abonnees

De invloed van het Nederlands op het Latijn van de Middeleeuwen

(Olga Weijers) Ons Erfdeel - 1987, nr 3, pp. 389-395

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Een paar eeuwen lang hebben het gesproken Nederlands aan de ene kant en het geschreven Latijn aan de andere kant vreedzaam samengeleefd, maar de volkstaal drong steeds vaker binnen in het territorium van het Latijn. Dat uit zich op drie manieren: door het toenemende aantal Nederlandse woorden en uitdrukkingen die we in Latijnse teksten aantreffen; door het gebruik van Nederlandse termen in gelatiniseerde vorm door in het Latijn schrijvende auteurs en tenslotte door de omzetting van Nederlandse uitdrukkingen en constructies in het Latijn. Toch is het zeker niet zo dat het Nederlands een bijzonder sterke en belangrijke taal was. In de strijd voor zelfstandigheid ten opzichte van de overheersende taal echter, behaalde het tenslotte toch de overwinning.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.