Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De Hollandse radicaliteit van Annie Romein-Verschoor(1885-1978)
0 Reacties
Voor abonnees

De Hollandse radicaliteit van Annie Romein-Verschoor(1885-1978)

(Jo Tollebeek) Ons Erfdeel - 1991, nr 5, pp. 664-673

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Overzicht van het leven van Annie Romein-Verschoor, die al van in haar jeugd en in het bijzonder vanaf haar studententijd een radicalisme ontwikkelde, dat zich in haar carrière op diverse niveaus heeft geuit. Na haar huwelijk bleef er voor Annie Romein, die politiek geëngageerd was in de communistische partij en daarnaast ook literaire recensies schreef voor het \Algemeen Handelsblad\", weinig tijd voor het opzetten van een grote en zelfstandige studie. Niettemin promoveerde ze in 1935 bij Albert Verwey met een dissertatie over (vrouwen)literatuur, onder de titel \"Vrouwenspiegel\". Het verdere verloop van haar carrière wordt besproken, haar engagement in de strijd tegen het fascisme, haar aanklacht tegen de restauratie van het oude politieke regime na de oorlog, de moeite die zij - evenals haar man - ondervond om afstand te nemen van het communisme, haar polemieken en kritieken in latere jaren, enz. Aldus schetst de auteur het beeld van een vrouw die zich in haar revolte enkel liet begrenzen door haar loyauteiten en wier radicaliteit een ideaal diende dat haar nooit heeft verlaten."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.