Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De hoge Hollandse toon
0 Reacties
Voor abonnees

De hoge Hollandse toon

(Gerard van Westerloo ) Ons Erfdeel - 2006, nr 1, pp. 37-42

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Wie de internationale kwaliteitspers leest, moet wel geloven dat Nederland de jongste jaren een ware metamorfose heeft ondergaan. Toch is Nederland nooit zo supertolerant geweest als men nu beweert. Evenmin is het zo dat er tegenwoordig alleen nog maar afkeer van vreemdelingen bestaat. Wel heeft er, onder invloed van het harde taalgebruik van Pim Fortuyn, een toonwissel plaatsgevonden: de Nederlander verheft zijn stem nu luider tegen de politieke elite. Als zij ergens voor is, is hij per definitie tegen – het referendum over de Europese Grondwet was daar een voorbeeld van. De kloof tussen de kiezers en het politieke systeem is bijna onoverbrugbaar geworden. Een staatsgreep hoeft nu niet meteen verwacht te worden, maar het politieke stelsel is en blijft erg kwetsbaar. Al zullen ook de nieuwe Hollandse Grote Monden die in het parlement komen uiteindelijk wel opgenomen worden in het systeem. En dan kan de toonhoogte een octaaf of twee zakken.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.