Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De hele samenleving staat terecht in ‘Het boek Daniel’ van Chris de Stoop
1 Reacties
Voor abonnees
recensie
samenleving

De hele samenleving staat terecht in ‘Het boek Daniel’ van Chris de Stoop

Zonder te moraliseren laat Chris de Stoop in Het boek Daniel zien wat mensen elkaar aandoen wanneer ze elkaar niet langer als medemens zien. Zijn boek, genoemd naar zijn oom die als een zwerfhond afgeslacht werd, is een pleidooi voor medemenselijkheid, te beginnen bij de eigen omgeving.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

een kromme vertaling, en een misverstand
Ik heb Het boek Daniel niet gelezen, of nog niet gelezen, maar reageer hier wel op een passage in de recensie.
Ik lees :"“Un homme sans histoire”, zo zagen dorpelingen hem. Zo stond het in de krant. Hoezo, geen geschiedenis? Chris de Stoop geeft met dit boek de als een zwerfhond afgeslachte boer zijn geschiedenis terug."
Ik weet niet of de zinsnede "Hoezo, geen geschiedenis?" van Chris de Stoop is (wat ik vermoed), dan wel van de recensent.
Maar ik wil er op wijzen dat je "un homme sans histoire" niét als "een man zonder geschiedenis" vertaalt.
"Un homme sans histoire(s)", vaker met een "s" dan zonder, maar de dorpelingen hebben hun oordeel niet geschreven, maar gezegd, is een man die geen problemen creëert, een man waarmee niemand problemen heeft. Begrijp: hij ligt niet in conflict met de gemeentelijke reinigingsdienst omtrent afval rond zijn huis, zijn auto of tractor parkeert hij correct, en als iemand anders op zijn vertrouwde plaatsje staat, maakt hij daar geen problemen om, hij maakt geen herrie in de supermarkt omwille van de prijzen of omdat een product dat hij zoekt er niet is, wanneer je langs zijn huis gaat of fietst word je niet door hem of zijn hond afgeblaft, of zelfs: hij valt de kinderen niet lastig. Dát is "un homme sans histoires".
En uiteindelijk betekent het ook "of hij er is of niet, het maakt weinig uit". Dat is trouwens wat we in onze wereld van de meeste mensen verwachten: dat ze er als het ware niet zijn. Dat ze zich niet met ons leven bemoeien, en wij niet met het hunne, want dat geeft alleen maar last. Solidariteit hebben we geïnstitutionaliseerd, en dat houden we liever zo. En dan gebeurt het dat iemand geleidelijk wordt gemarginaliseerd, en niemand daar op let.
In feite hebben de dorpelingen met hun "sans histoires" heel exact uitgedrukt wat er gebeurt.
P.S.: In de veranderde opmaak van het tijdschrift "de lage landen" wordt het wel heel moeilijk om een tekst die je gelezen hebt, nadien terug te vinden. Als (op pagina 3) in de inhoudsopgave ook de titel van het boek en zijn auteur niet worden vermeld, zit er niets anders op dan de bijna 200 pagina's (snel) te doorbladeren. Wat wordt het straks, wanneer we zelfs meerdere nummers hebben?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.