Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De heelheid en roerloosheid der dingen. Sculpturen van Herman van Nazareth
0 Reacties
Voor abonnees

De heelheid en roerloosheid der dingen. Sculpturen van Herman van Nazareth

(Paul Huys) Ons Erfdeel - 1989, nr 5, pp. 658-663

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De auteur bespreekt de evolutie in de sculpturen van de schilder-beeldhouwer Herman van Nazareth, die intussen kan terugblikken op een artistieke carrière van vijfentwintig jaar. Zijn vroegste sculpturen vervaardigde hij uit brons, maar gezien de beperkingen die dat meebracht qua formaat, schakelde hij over op marmer en andere harde steensoorten. De vormgeving van zijn beelden sloot aan bij die van de abstract-constructieve sculpturen die hij in brons had gerealiseerd. Na een zwaar ongeval, waardoor het de beeldhouwer onmogelijk werd om nog zelf te houwen en te slijpen, begint hij te werken met metaalplaat. Deze wijziging van materiaalkeuze heeft de vormgeving van zijn sculpturen grondig beïnvloed. De ruimtelijke opbouw steunt voortaan niet meer op bol, cirkel of ellips, maar werkt nog uitsluitend met de rechtlijnigheid van de vlakke metaalplaat. Het opvallendste kenmerk van zijn werk is het excellent vormevenwicht in de onderlinge verhouding van de beeldcompositie.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.