Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

DE GROOTE OORLOG DIE AAN NEDERLAND VOORBIJGING
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

DE GROOTE OORLOG DIE AAN NEDERLAND VOORBIJGING

(Maarten Brands) Ons Erfdeel – 2014, nr 1, pp. 22-31

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Voor Nederland is de Tweede Wereldoorlog onmiskenbaar een ingekerfde collectieve rampenervaring. Er kan geen misverstand over bestaan: wanneer in Nederland gesproken werd en wordt over “de oorlog” dan wordt de Tweede Wereldoorlog bedoeld. Dat is de grote cesuur in de vaderlandse geschiedenis. Daardoor onderscheidt Nederland zich van zijn buurlanden waar met The Great War nog altijd de Eerste Wereldoorlog wordt bedoeld. De Eerste Wereldoorlog, die grote waterscheiding voor heel Europa, is niet of ternauwernood opgenomen in Nederlands nationale bestand van collectieve herin¬neringen.
Het is en blijft natuurlijk een onschatbaar privilege en voordeel dat The Great War aan Nederland is voorbijgegaan. Aan dat voorrecht zijn echter ook nadelen verbonden. Door het niet aan den lijve ervaren van deze grote ramp, miste Nederland een cruciale wissel van de moderne geschiedenis van ons continent. Het station van de ondergang van het oude Europa werd daardoor vrijwel ongemerkt gepasseerd.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.