Publicaties
De eeuwige zoektocht naar patronen en principes. Rens Bod schreef een majestueuze geschiedenis van onze kennis
0 Reacties
© Jeroen Oerlemans / UvA
© Jeroen Oerlemans / UvA © Jeroen Oerlemans / UvA
Voor abonnees
geschiedenis

De eeuwige zoektocht naar patronen en principes. Rens Bod schreef een majestueuze geschiedenis van onze kennis

Hoe is onze menselijke kennis ontstaan en hoe is ze gegroeid? Waar en wanneer is de zoektocht naar kennis begonnen? Zijn er verschillen tussen de manieren waarop dit proces in uiteenlopende culturen is verlopen? Rens Bod is niet bang voor dergelijke grote vragen. In 2010 verscheen De vergeten wetenschappen, een geschiedenis van de humaniora waarin hij besprak hoe gebieden als taal, literatuur, muziek en kunst door de eeuwen heen zijn onderzocht door alfawetenschappers uit India, China, Afrika en Europa. Dat was al een enorm ambitieus project, maar nog grootser van opzet is zijn nieuwe boek Een wereld vol patronen. Bod geeft een historisch overzicht van de ontwikkeling van onze kennis dat zowel multidisciplinair als polycentrisch is: hij bespreekt een zeer uiteenlopende reeks van wetenschappen, van filologie en recht tot geneeskunde, sterrenkunde en wiskunde; en bovendien doet hij dit voor zowel de westerse cultuur als voor de islamitische, Chinese, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse culturen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be