Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De eeuwige oosterling. Een biografie van performer Indra Kamadjojo
0 Reacties
Indra Kamadjojo op de Nederlandse televisie in 1964 © ANP Archief
Indra Kamadjojo op de Nederlandse televisie in 1964 © ANP Archief Indra Kamadjojo op de Nederlandse televisie in 1964 © ANP Archief
Voor abonnees
recensie Indonesië
kunst

De eeuwige oosterling. Een biografie van performer Indra Kamadjojo

In de biografie Indra, een wajangleven doet de onderzoeksjournaliste en antropologe Lizzy van Leeuwen niet alleen recht aan het leven en werk van de kameleontische performer Indra Kamadjojo (Leo Broekveldt, 1906-1992). Zij geeft hem ook de plaats die hij verdient in de theaterdansgeschiedenis van de Lage Landen.

Er zijn maar weinig mensen die alleen hun voornaam nodig hebben om herkend en geplaatst te kunnen worden. Indra was zo iemand. Als Leo Broekveldt werd hij op Java geboren. Zijn ouders waren de hoge koloniale bestuursambtenaar Frederik Broekveldt en diens Nederlands-Indische echtgenote Mien Zeydel. Iedereen noemde hem Leetje en hij zou Leetje blijven tot hij Indra werd. Zijn tropentijd was de periode tussen zijn vierde en dertiende. In die formatieve jaren zoog hij alles in zich op wat hem in zijn verdere leven creatief en spiritueel zou voeden. Vanaf 1920 was Nederland zijn domicilie. Intelligent, pragmatisch, onverstoorbaar en zelfbewust vond hij zijn eigen weg als “exotische” danser.

“De eeuwige oosterling”, zoals zijn biografe hem typeert, had zijn carrière niet cadeau gekregen. In het dansarme, om niet te zeggen dansachterlijke “Holland” (zo werd Nederland destijds genoemd in de koloniën) van het interbellum liep hij op tegen vooroordelen die meestal alles, soms ook niets met zijn tint te maken hadden: “Zeker als het om mannelijke dansers ging werden ze al gauw aangezien voor maatschappelijk mislukte en wufte randfiguren, te vergelijken met circusartiesten of pooiers.” Caractère, volksdans met macho-elementen en in klederdracht, was de gulden middenweg.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.