Publicaties
De economische gevolgen van de Brexit voor Nord en Pas-de-Calais?
0 Reacties
© N. Montard
© N. Montard © N. Montard
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
maatschappij

De economische gevolgen van de Brexit voor Nord en Pas-de-Calais?

De afgelopen maanden zijn de onderhandelingen over Brexit, die wat op de achtergrond waren verdwenen, hervat. Het vertrek van Groot-Brittannië uit Europa kan ernstige economische gevolgen hebben voor de departementen Nord en Pas-de-Calais.

Hoe kunnen we, met steeds meer grenscontroles, een stroom van 5.000 vrachtwagens en 7.400 auto's per dag opvangen zonder eindeloze wachtrijen te creëren? Sinds 2016 onderzoekt Getlink (Eurotunnel) dit probleem ernstig. En vandaag zegt de concessiehouder van de Kanaaltunnel dat hij door verbeteringen aan te brengen het probleem heeft opgelost. Bij de inscheping in Coquelles, aan het vasteland, is er alles aan gedaan om het verkeer vlotter te laten verlopen als de douanecontroles aanslepen. Er zullen nieuwe aanrijstroken worden gemaakt waar de papieren zullen worden gecontroleerd en grote parkings waar chauffeurs die niet in orde zijn hun vracht kunnen achterlaten. In de andere richting, van Engeland naar Frankrijk, zullen chauffeurs die levensmiddelen vervoeren ook een grote parkeerplaats hebben. Daar zullen de verplichte controles op levensmiddelen die de Europese Unie binnenkomen, worden uitgevoerd. Er zijn papierloze systemen ontwikkeld voor douaneformaliteiten. Deze inzet van middelen, voor tientallen miljoenen euro's, is logisch want de Kanaaltunnel vertegenwoordigt 26% van de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.