Publicaties
De donkere schaduw van de geschiedenis
0 Reacties
© Bianca Sistermans
© Bianca Sistermans © Bianca Sistermans
Voor abonnees
literatuur

De donkere schaduw van de geschiedenis

Draaidagen van Bianca Boer

De debuutroman van Bianca Boer is een schitterend duel tussen film, verbeelding en werkelijkheid.

Het was tijdens de festiviteiten naar aanleiding van 20 Jahre Mauerfall in 2009 dat ik in Berlijn kennismaakte met Bianca Boer. Tijdens een voordrachtavond van de Chaussee der Enthusiasten, een schrijverscollectief dat in die tijd iedere donderdagavond in een verlaten pand in Friedrichshain informeel samenkwam om poëzie en korte verhalen te brengen voor een enthousiast publiek, maakte ze van de gelegenheid gebruik om, na afloop van de avond, als verrassingsact nog een vervolg te breien aan de literaire avond. Ze stelde zich bescheiden voor als “Schriftstellerin aus Rotterdam” en kreeg de zaal weer stil met een intieme, poëtische tekst.

Boer (1976) had toen al een verhalenbundel op haar naam (Troost en de geur van koffie, uitgegeven bij LJ Veen) en publicaties in De Gids en Passionate. Sindsdien werkte ze naarstig verder en schreef verhalen voor kinderen en poëzie, naast haar werk als schrijfdocent. Ze debuteerde als dichteres in 2010 met Vliegen en andere vogels (Atlas Contact) en in 2018 won ze de tweejaarlijkse poëzieprijs van de stad Oostende met ‘Laatst, in de ochtend’. Ondertussen publiceerde ze ook nog Auch das ist Geschichte, een essayistisch brievenboek met de Duitse dichters Ellen Widmaier (die onder andere Menno Wigman naar het Duits vertaalde) en Katharina Bauer.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.